Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 15. 15:36 Világ

A lengyelek megpróbálják ellehetetleníteni az offshore gyakorlatát

A lengyel pénzügyminisztérium új intézkedésekkel szeretné megakadályozni, hogy külföldre lehessen telepíteni a hazai cégeket, azaz megpróbálnak keményebben fellépni az offshore gyakorlat ellen.

A vagyonmentés, illetve az adók kikerülésének gyakori eszköze a cégek külföldre helyezése, pedig ha valaki székhelyet mozgat egy másik országba, az még messze nem jelenti azt, hogy a helyi adók alól mentesülne. Ezt azonban most a szabályokban is szeretnék egyértelműbbé tenni a lengyelek, és az adózást ahhoz kötnék, hogy hol van a cégek menedzsmentje – számolnak be a helyi lapok.

Az ilyen jellegű ügyeket az Európai Unión kívül az országok közötti kétoldalú adóegyezmények szokták rendezni, és szakértők már most figyelmeztetnek, hogy a változtatásokat Lengyelországnak újra kellene tárgyalnia az érintettekkel.

A lengyel kormány más eszközt is bevetne az extrém adóelkerülőkkel szemben. A pénzügyminiszter azt is bejelentette, hogy a határokon átívelő cégegyesítéseket is meg fogják adóztatni. Erre azért van szükség szerinte, mert bevett gyakorlat, hogy az otthon eladósodott cégből az adósságot átviszik egy vele egyesített külföldibe azzal a szándékkal, hogy ott vigyék csődbe, és az otthon maradt tartozásokat végül ne kelljen kifizetni. A lengyel kormány azonban ennek egy külön illetékkel vetne véget.

Félő azonban, hogy mindez a nemzetközi egyezményeknek mondana ellent, mert Európán belül például a szabad tőkeáramlás elveivel ellentétes lenne. A kérdés tehát ismét az, hogy ezúttal meddig merészkedik majd el az ellentmondásos tervekkel a lengyel kormányzat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adó Lengyelország offshore tiltás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.