Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. június 25. 17:03 Világ

35 ezer vakcinát semmisíthetnek meg napokon belül Romániában

Annyira nem halad az oltási kampány Romániában, hogy valószínűleg meg kell semmisíteni 35 ezer adag Astrazeneca oltóanyagot, amelynek a hónap végén lejár a szavatossága – írja a helyi sajtó az országos oltási kampány koordinátorára hivatkozva.

A szomszédos országban az egyik legalacsonyabb az átoltottság aránya az Európai Unión belül, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatai szerint a felnőtt lakosság 29,6 százalékát oltották már be legalább egy koronavírus elleni vakcinával, teljes immunizálást pedig 27,8 százalék kapott. Magyarországon – szintén a felnőtt lakosságra vetítve – ez a két szám 67,1, illetve 57,4 százalék, míg az uniós átlag 58, illetve 35 százalék.

Arról már korábban is jelentek meg hírek, hogy az Astrazeneca – hivatalosan egyébként Vaxzevria nevű – vakcinája népszerűtlenné vált Romániában. Az oltóanyagból az ECDC adatai szerint az ország közel 2,7 millió adagot kapott, de csak 836 ezret használt fel. Ezzel együtt sem világos egyébként, hogy járhat le máris 35 ezer adag szavatossága, hiszen az fél év, és a szállítások csak idén februárban kezdődtek. Még ha korábban is gyártották ezeket a vakcinákat, logikusan mindenhol arra szoktak törekedni, hogy először a korábban lejáróakat használják fel.

Az ország több körben összesen több mint 400 ezer Astrazenecát adományozott Moldovának, százezret Ukrajnának, és előbbi országnak el is adott belőle, de a jelek szerint még többet is el lehetett volna passzolni. Pár napja az oltási koordinátor még arról beszélt, hogy az ország megpróbálja eladni vagy átadni más országoknak a lejáró készletet, de ilyen rövid határidővel ez már nagyon nehéz. Pedig a legtöbb szegény országban még tragikusan alacsony az átoltottság a vakcinahiány miatt, és ez az új mutánsok kialakulásán keresztül a fejlett világ oltási eredményeit is veszélyezteti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország ül a legnagyobb vakcinatartalékon az EU-ban, de egy része ránk romolhatA legnépszerűbb oltóanyagok szavatossága 6-7 hónap, ha a kormány nem gondolja meg magát a beszerzésben, a jövő év közepén már csak Sinopharm és Janssen lesz raktáron.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ AstraZeneca koronavírus Románia szavatosság védőoltás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.