Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. június 11. 11:05 Adat

A 200 ezres minimálbér is a legalacsonyabbak között lesz az EU-ban

2021-ben az Európai Unió tagállamaiban csínján bántak a minimálbér-emelésekkel a járvány miatt bizonytalan gazdasági helyzetben – derül ki a Eurofound csütörtökön publikált jelentéséből.

A minimálbér-emelés mediánja nemzeti valutában idén 3 százalék volt a tavalyi 8,4 százalékhoz képest.

A jelentéssel egy időben megjelenő blogposzt szerint a legtöbb tagállam 1 és 5 százalék között emelte 2021-ben a jogilag kötelező legalacsonyabb bérek szintjét. Hat közép- és kelet-európai tagállam emelt 5 százalék felett (Lettország, Szlovénia, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Litvánia), négy tagállamban viszont befagyasztották ezeket a béreket (Belgium, Spanyolország, Görögország és Észtország).

A tanulmányban a nem eurót használó országok esetében az emelés előtti hónap árfolyamával számoltak. A Eurofound adatait ábrázolva látszik, hogy a magyar minimálbér euróban még alacsonyabb is lett 2021-re tavalyhoz képest, és csak a bolgár minimálbér volt alacsonyabb nála. Ez egyébként még akkor is így van, hogy ha az utóbbi hetek forinterősődését is figyelembe vesszük, a cikk írásakor ugyanis 483 eurót ér a jelenlegi magyar minimálbér, ami még mindig alacsonyabb, mint a 2020-ra vonatkozó 487 eurós szint.

A napokban Orbán Viktor miniszterelnök többször is beszélt arról, hogy „egy van több lépésben” 200 ezer forintra emelnék a minimálbér jelenleg 167 400 forintos szintjét. A 200 ezres szint átváltva 578 euró lenne, ami éppen hogy a tanulmányban szereplő 579 eurós cseh szinthez való felzárkózáshoz lenne elegendő, ha most emelnék ilyen mértékben a magyar minimálbért. Ugyanakkor mivel várhatóan a több tagállamban is emelnek majd,

a magyar minimálbér euróban még az emelés után is a legalacsonyabbak között maradna az EU-ban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába nőtt jelentősen a béred, a multiknak egy forinttal sem kerülsz többeNagyot emelkedtek a bérek Magyarországon 2020-ban, de csak forintban. Ez főleg az euróban számoló multiknak kedvez, a magyar piacra termelőknek, vagyis a magyar kkv-k többségének viszont nem.

Azonos összegű béreknek – az eltérő árszínvonal miatt – természetesen különböző a vásárlóértéke az egyes országokban, de az sem véletlen, hogy egyszerű átváltással is sok összehasonlítás készül. A magyar kormánynak és az Európai Uniónak is célja a konvergencia, a tagállamok közötti gazdasági különbségek csökkentése, és ha sikeres a felzárkózás, akkor az idővel az árszinteket is közelíti egymáshoz. 

A Eurofound blogposztja az átlagbérek és a minimálbér változásával is külön foglalkozik a 2009 és 2021 közötti időszakban. Ebből az derül ki, hogy az EU tagállamainak kétharmadában gyorsabban nőttek a minimálbérek az átlagbéreknél ebben az időszakban. Az ilyen tagállamok közül kiemelkedik a minimálbér növekedésének tempójával a négy visegrádi ország, továbbá Románia, Bulgária, valamint a három balti EU-tagállam.

A tagállamok egy kisebb csoportjában – összesen hat országban – viszont meghaladta az átlagbérek növekedése a legkisebbekét: ebbe a csoportba tartozik Belgium, Németország, Franciaország, Írország, Luxemburg és Málta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTávolodó közeledés: a minimálbér-tárgyalások kérdőjeleiHa nem nőnek érdemben a munkavállalói jövedelmek jövőre, akkor nem bővül a belső kereslet, és a hazai vállalkozásoknak sem lesz esélyük érdemleges növekedésre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópai minimálbért akar az EU, de észak és kelet máris összevitatkozott rajtaAbban egyetértenek a keleti és északi tagállamok szakszervezetei, hogy közelíteni kéne a béreket, de az északiak nem akarnak uniós szinten kötelező minimálbért.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bérek EU forint minimálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.