Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. június 3. 10:37 Világ

Írországban a létminimumra emelnék a minimálbért, de lehet, hogy a kis cégek belerokkannának

Minimálbér és létminimum – talán sokaknak még ma sem egyértelmű, de ez a két fogalom korántsem ugyanazt takarja, mint ahogy a hozzájuk tartozó jövedelem értéke sem. A magyar minimálbér jelenleg nettó 111 ezer forint, ám egy kétkeresős, négyfős család létminimuma (vagyis az az összeg, amelyből alapszinten éppen fenn tudja tartani magát) a számítások szerint már 2019-ben is közel 300 ezer forint volt.

A KSH 2015-től a létminimumot már nem számolja ki, pedig addig 1991-től kezdve minden évben közzétette. A négyfős, kétkeresős magyar családban tehát a 2021-es minimálbér a 2019-es létminimum kétharmadát éri csak el, egyedül a garantált bérminimum 146 ezer forintos jelenlegi összegével jön ki a két évvel ezelőtti létminimum.

Nem magyar sajátosság, hogy a minimálbérből a valóságban nem lehet kihozni a létminimumot, és a fenti magyar adatokat csak azért írtuk le, hogy érzékelni lehessen, mit jelent az, hogy Írországban 2025-től a létminimum összegére emelnék a minimálbért. Ez egyelőre csak terv, de kivitelezhetőségét a kormány komolyan elkezdte vizsgálni.

Az ír minimális órabér jelenleg 10,2 euró, a létminimumhoz azonban 12,3 eurós (4300 forintos) órabért kellene minden munkáltató számára előírni, azaz több mint 20 százalékos béremelést kellene végrehajtani a legrosszabbul fizetett munkakörökben.

Maeve O’Sullivan, a Corki Egyetem tanára a The Conversationben most megjelent cikkében azt írja, szerinte az ír kkv-szektor nem tudna áldozatok nélkül ekkora bérfejlesztést végigvinni, vagyis sok cég tönkremenne, esetleg részmunkaidőbe küldené a teljes munkaidős alkalmazottait, vagy drasztikus leépítésekre kényszerülne.

A nagy cégek a szakember szerint sokkal könnyebben kigazdálkodják a létminimumot, erre utal, hogy ezt sok vállalat már ma is megteszi, jogszabályi kötelezettség nélkül. Többek között az Aldi, a Lidl és az Ikea is learatta már annak a PR előnyeit, hogy Írországban vagy az Egyesült Királyságban vállaltan nem megy a létminimum alá.

A legalacsonyabb bérkategória magasabb szintre emelésének ugyanakkor megvan az a veszélye is, hogy megszűnik ezeknek az álláslehetőségeknek egy jó része, ami a kezdő és fiatal munkavállalók helyzetét nehezítené meg. A jelenlegi, létminimum alatti minimálbérrel számos olyan állásban el tudnak helyezkedni a fiatalok, ahonnan idővel feljebb tudnak lépni a bértáblában, főleg az ipari érdekképviseleti szervezetek szoktak azzal érvelni, hogy ezek a lehetőségek nagyon beszűkülnének a nagy mértékű emelés után.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Írország létminimum minimálbér üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.