Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. október 12. 14:50 Vállalat

A tavalyi dömpingár miatt nőtt 28 százalékkal a tej ára

A tej ára 28 százalékkal nőtt egy év alatt a KSH csütörtöki gyorstájékoztatója szerint. A statisztikai hivatal a 2016 augusztusi és a 2017 augusztusi árakat vette figyelembe.

Az Abaújtej vezetője, Sallai Attila azt mondta kérdésünkre, hogy a drágulás alapvető oka a tejkvóta 2015 áprilisi kivezetéséig nyúlik vissza. Az EU addig korlátozta, hogy mennyi tejet termelhetnek a tagállamok. A piaci liberalizáció után több nyugat-európai országban is jelentősen nőtt a tejtermelés, ami miatt dömpingáron lehetett nyerstejet venni.

A túltermelés miatt Magyarországon az elmúlt tíz évben először fordult elő, hogy 70 forint alá került egy kilógramm nyerstej ára (kg-ban mérik): tavaly augusztusban 68 forint volt. Sallai Attila szerint a dömpingárak miatt több cég is abbahagyta a tejtermelést, csökkent a termelés, az árak pedig elkezdtek emelkedni. Idén augusztusra 35 százalékkal, 93 forintra nőtt a nyerstej ára.

Sallai Attila szerint a belföldi piacon azóta már 100 forintot közelíti a nyerstej ára, a külföldi piacokra eladott tejet pedig ennél 10-15 százalékkal többért tudják eladni. A cégvezető arra számít, hogy a közeljövőben “meg fog nyugodni az emelkedés”, és az ár beáll egy szintre. A vaj ára több mint 50 százalékkal nőtt egy év alatt, mivel a tejszín ára több mint duplájára emelkedett.

A KSH kimutatása szerint a gyümölcsök ára 10 százalékkal növekedett egy év alatt, ezen belül az almáé 22 százalékkal. Kirívó még, hogy a fejes káposzta ára 24 százalékkal emelkedett. A burgonya ára viszont 22 százlékkal csökkent.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat KSH tej Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.