Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. május 31. 09:54 Világ

A lengyelek megtalálták az agyelszívás ellencsapását, a gazdag német nyugdíjasok szervezett elszívását

Egy cseh határhoz közeli lengyel faluban, Zebrzydowicében nemsokára átadnak egy új idősotthont. A létesítménynek a Wundervoller Morgen, azaz magyarul a Csodálatos reggel nevet adta az építtető vállalkozó, és a német nyelv választása nem véletlen.

Ahogy a Money.pl írja, az új idősotthonban 9600 zlotyt kérnek havonta a lakhatásért és ellátásért, ami 745 ezer forintnak felel meg. Ám jobb, ha ezzel a számolással is inkább a német vonalat követjük: e szerint 2150 euró lesz a díj. Ha a beköltöző idős nem tud önállóan mozogni az épületben, akkor további havi 150 eurót kell fizetnie.

Az idősotthon természetesen nem tesz különbséget állampolgárság szerint a beköltözők között, de az árakból teljesen egyértelműen látszik, hogy elsősorban német nyugdíjasok fogadására építették fel az üzleti tervet. Ebben az esetben ráadásul a gazdag német nyugdíjasokra.

Az ár egyébként all inkluzív, a magas színvonalú apartmanok mellett a szükséges orvosi ellátástól kezdve a mosáson keresztül a fodrászatig és a speciális, időseknek tervezett edzőteremig mindent tartalmaz.

Az idősotthon befektetője egy lengyel vállalkozó – aki Mönchengladbachban él, és együttműködik azokkal a Németországban működő ügynökségekkel, akik a nyugdíjasokat a különböző lengyel otthonokba szervezik. Az egyik ilyen ügynökség, a müncheni SBZ Senioren-Beratungszentrum GmbH a lengyel lapnak azt mondta, már több mint 11 ezer nyugdíjast helyezett el különböző kelet-európai idősotthonokban. Elsősorban Lengyelország a cél, de sokan mennek Csehországba, Romániába és Bulgáriába is. Az átköltözők 90 százaléka Németországból érkezik, 10 százaléka pedig Svájcból és Ausztriából.

Nincs hivatalos statisztika arról, hogy a lengyelországi idősotthonokban összesen hány német nyugdíjas él, de a lap által megkérdezett szakértők mindenképpen sok ezerre teszik a számot. A piaci lehetőségre egyre több befektető mozdul rá, számos olyan otthon is működik már, amely a havi ezer eurót fizetni képes németekre szakosodott, vagy éppen azzal próbálja vonzóbbá tenni magát, hogy a német határ közelében helyezkedik el, ahonnan könnyebb megoldani a rokonlátogatásokat.

A havidíjjal elég pontosan szelektálni lehet az idősek között, a németországi otthonokban ugyanis nem ritka, hogy havonta 3 ezer eurót kell fizetni. Ennek megfelelően egy ezer eurós határközeli lengyel otthon a német nyugdíjasoknak relatív olcsó lehet, a lengyelek többsége viszont ezt sem képes kifizetni.

Tovább növeli egyébként a keresletet az is, hogy most már kezdenek olyan lakók beköltözni, akik Lengyelországból korábban kivándorolt állampolgárok, és annyi időt dolgoztak már le Németországban, hogy ott nyugdíjba menve összességében az otthoninál magasabb juttatásra jogosultak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ idősotthon Lengyelország németország nyugdíjas Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.