Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. május 25. 14:36 Vállalat

Nemrég a Dunaferrt akarták megvenni, most a túlélésért küzdenek

Három hónappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy az indiai tulajdonú Liberty Steel a legesélyesebb Dunaferr-vevőjelölt, mostanra azonban látszik, hogy nemcsak ez – valamint egy németországi üzlete – esett kútba, hanem a csoport maga is a talpon maradásért küzd.

Miközben az acélipar világszerte dübörög, a Liberty Steel fő gondja, hogy csődbe ment legfontosabb pénzügyi partnere, a beszállítói kapcsolatok finanszírozására szakosodott Greensill Capital. Ez viszont pont azt követően omlott össze, hogy a számára tőkét gyűjtő Credit Suisse túl nagynak találta a cég kitettségét a Liberty Steel felé, és felfüggesztette a forrást biztosító alapok forgalmazását – az ezekbe fektetők pedig pórul jártak.

A Liberty Steel sorsát a cseh sajtó szoros figyelemmel követi, mert a csoportba tartozik az ostravai vasmű is, amely leányvállalataival együtt mintegy hatezer embert foglalkoztat. (Hasonló nagyságrendű tehát, mint a Dunaferr. Igaz, utóbbi a beszállítókkal együtt saját számítása szerint 12 ezer ember megélhetését biztosítja vagy járul ahhoz hozzá.)

A legújabb hírek szerint Sanjeev Gupta acélipari csoportja azt tervezi, hogy megválik három brit érdekeltségétől a helyzete stabilizálása érdekében. Ezek közül a Stocksbridge-ben lévő gyár egyebek mellett a légi iparnak gyárt speciális ötvözeteket, a másik kettő pedig a Liberty Aluminium Technology és a Liberty Pressing Solutions.

Februárban a Dunaferr ügyében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is tárgyalt a Liberty Steel vezetőjével, Sanjeev Guptával, eredmény nélkül.

Egyelőre más befektető sem érkezett a nagy bajban lévő dunaújvárosi céghez, ami persze nem meglepő, hiszen a vállalat tulajdonosi helyzete nehezen átlátható, az irányításáért pedig három csoport küzd, esetenként maffiafilmeket idéző módszerekkel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Dunaferr szempontjából is fontos üzlet hiúsult megMégsem veszi meg a Thyssenkrupp acélipari részlegét a Liberty Steel, amely a Dunaferr potenciális vevője lehet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.