Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. május 2. 12:33 Tech

Alaposan megfigyelt irodákba térhetnek vissza a dolgozók a járvány után

Dollármilliókat nyerhetnek az irodaházak tulajdonosai az irodisták alapos megfigyelésével, derül ki a New York Times cikkéből. A modern irodákban ugyanis egyre több szenzor figyelheti az ott lévők tevékenységét, az így gyűjtött adatok alapján pedig nemcsak a légkondicionálás és világítás finomhangolható, hanem a cégvezetők az alkalmazottak mozgását, tevékenységét is alaposan megismerhetik. Mindez a járvány elleni védekezésben is hasznosnak bizonyulhat, ami jelentősen növelheti a kamerákkal és érzékelőkkel teletűzdelt irodák vonzerejét az – Egyesült Államokban legalábbis – gyengélkedő piacon.

A proptech-nek*Az angol property technology kifejezésből ered a rövidítés. nevezett, az ingatlanüzemeltetéssel kapcsolatos technológiai ágazat már a járvány előtt is felfutóban volt, a kilátásokon pedig tovább javít, hogy az irodákba történő óvatos visszatérést is segíthetik a legújabb fejlesztések. Az egészségügyi és a gazdasági válság időszakában előnyt jelenthet, ha az ingatlanok fel vannak szerelve olyan eszközökkel, amelyekkel többek között a fertőzésveszély is csökkenthető, miközben az épület és benne dolgozók hatékonyságát is növelhetik a munkavégzéshez optimális környezet megteremtésével. A lezárások miatt ráadásul sok iroda üresen áll mostanában, ami tökéletes lehetőség a berendezések telepítésére.

A tendencia az új beruházásokat is érinti, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó svéd Skanska egyik épülő houstoni irodaházában kamerák, érzékelők és QR-kód-olvasók ezreit tervezi telepíteni, hogy az üzemeltetők és a bérlők pontosan követhessék az emberek mozgását, viselkedését és a helyiségek kihasználtságát.

Drámaian meg fog nőni az épületeink használatával kapcsolatos információmennyiség

– nyilatkozta a lapnak Charlie Kuntz, egy másik, az Egyesült Államokban jelenlévő ingatlanbefektetési cég, a Hines innovációs szakértője.

A szenzorokkal telepakolt irodák ugyanakkor fokozott kiberbiztonsági kockázatokat is jelentenek majd. A hackerek az interneten összekapcsolt eszközök által gyűjtött adatokat megszerezhetik, és át is vehetik az irányítást bizonyos épületgépészeti funkciók felett. Sőt, rosszabb esetben az ingatlanüzemeltetés gyengébben védett rendszerein keresztül más, a vállalatok működése szempontjából kulcsfontosságú szoftvereihez is hozzáférhetnek – mindez nem is példa nélküli, egy Las Vegas-i kaszinó adatbázisát az épületben lévő akvárium internetre kapcsolt hőmérőjét feltörve szerezték meg az internetes bűnözők.

Kérdés persze, hogy mindezen fejlesztések ellenére a bérlők számára mennyire lesz vonzó az irodákba való visszatérés a járvány előtti rendnek megfelelően. A cégek egyrészt spórolhatnak a bérleti díjakon, másrészt pedig vonzóbbak lehetnek a munkavállalók számára, ha biztosítják az otthoni munkavégzés lehetőségét a járványt követő időszakban is – a Deutsche Bank például akár heti három nap home office-t is engedélyezne a munkavállalóknak a későbbiekben. Ez az eset persze kirívó, főleg a pénzügyi szektorban, ahonnan éles ellenpélda is akad: a JP Morgan júliustól minden dolgozóját visszarendeli az irodába az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOtthon tényleg senki sem kreatív, vagy csak ürügyet keresnek a cégek?Már körvonalazódik, hogy hogyan fogunk a járvány után dolgozni, azonban az új technológiákkal még a cégek is csak kísérleteznek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech iroda irodaház kamera megfigyelés megfigyelő technológia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.