Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. március 16. 12:15 Vállalat

Bezárja egyik német gyárát egy Magyarországon is termelő autóipari beszállító

Nem sikerült megoldást találni a gazdaságossági problémákra, ezért bezárja a Németország nyugati részén lévő Wuppertalban lévő üzemét a Schaeffler autó- és gépipari beszállító csoport.

A bejelentést nem lehet váratlannak nevezni, mert már tavaly ősszel szó volt róla, de akkor még azt kommunikálta a cég, hogy megpróbál vevőt találni az üzemre. A vállalat most viszont megerősítette, hogy tényleg lakat kerül a golyóscsapágyakat gyártó üzemre, és ezt már közölték a dolgozókkal is.

Az IG Metall fémipari szakszervezet szerint 700 munkahely szűnik meg, miután eredmény nélkül harcolt a gyár megmentése érdekében. Az érdekképviselet szerette volna, hogy ha kisebb létszámmal is, de megmaradjon az üzem, a vezetés szerint azonban túl drága a wuppertali termelés.

Az itteni tevékenységet 2022 végéig helyezik át a csoport schweinfurti, valamint romániai és kínai gyáraiba.

A Schaefflernek Szombathelyen is működik egy nagy gyára több mint 3200 alkalmazottal. Egy ehhez közeli új egység építését 2019 novemberében jelentették be, a 150 új munkahelyet létrehozó 23,5 milliárd forintos beruházást a kormány 5 milliárd forinttal támogatja. A magyar cég tavaly ősszel a Portfoliónak azt írta, hogy ez a beruházás a korábbi tervek szerint megvalósul.

Emellett szintén a Schaeffler-csoporthoz tartozik a Debrecenben termelő FAG Magyarország Ipari Kft., amelynek több mint 1200 dolgozója gördülőcsapágyakat állít elő.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kínai autóvásárlók elkezdték kihúzni a gödörből a magyar járműgyártástSzlovákiában és Csehországban a luxusautókat és a SUV-okat gyártó üzemek, itthon sokkal inkább a beszállítók húzzák fel a termelést.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autóipar autóipari beszállító gyárbezárás németország Schaeffler Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.