Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. február 17. 13:00 Vállalat

Eddig tartott az ingyenes töltés a Mol csehországi kútjain

Véget ért a jó világ tegnap az elektromos autósok számára a Mol csehországi töltőállomásain, mostantól már fizetni kell az akkumulátor feltöltéséért. Egy ideig azonban még így is jobban járhatnak anyagilag, mint magyar sorstársaik, köszönhetően a töltőtípusonkénti fix tarifának.

Ahogy az fdrive.cz autós oldal írja, az energiafelvétel mennyiségétől függetlenül az AC töltők használata 259, a DC-ké 333, míg az ennél is gyorsabb töltést lehetővé tévő ultra DC-ké 459 koronába kerül. Ez sorrendben 3600, 4630 és 6380 forintos díjszabásnak felel meg, azonban az árak nem hasonlíthatók össze közvetlenül a magyarországiakkal, mert itthon már az energiamennyiség függvényében kell fizetni.

Fix díjszabás esetén értelemszerűen annál jobban jár valaki, minél nagyobb és jobban lemerült akkumulátorral áll be a Molhoz tölteni. A cseh portál készített egy elég részletes táblázatot arról, hogy különböző elektromos modellek esetén hozzávetőlegesen mekkora összegre jön ki egy kilowattóra áram díja.

Ez alapján az látszik, hogy a cseh e-autósok jelentős része olcsóbban töltheti fel a kocsiját a Molnál Csehországban, mint Magyarországon. Igaz, ez azzal a kényelmetlenséggel párosul, hogy ott minden esetben szükséges a töltőállomás személyzetének közreműködése, míg idehaza erre csak akkor van szükség, ha valaki nem akar applikáción vagy interneten keresztül fizetni.

Ez egyébként a tervek szerint Csehországban is megváltozik, amikor májusban elérhetővé válik majd az idehaza már működő applikáció, és nem lenne meglepő, ha ezzel együtt a díjszabás is módosulna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElárasztják a töltők az országot, mégis extrém sport a villanyautózásRobbanásszerű növekedésnek indult tavaly az elektromosautó-töltők piaca itthon, de a koncepció nélküli fejlesztések miatt az ország továbbra sem átjárható.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Csehország elektromos autó elektromos autó-töltő Mol Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.