Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. január 28. 09:45 Élet, Világ

A lecsúszó településeket megmenthetik az odaköltöző távmunkások

A városok magas ingatlanárainak és a távmunka terjedésének következtében kedvezőbb helyzetbe kerülhet számos, eddig kevéssé vonzó kisebb település. Bár a jelenség nem új, az elmúlt egy évben minden korábbinál aktuálisabb lett, hiszen rengetegen álltak át a járvány miatt otthoni munkavégzésre, miközben a lakhatási nehézségek egyre szélesebb rétegeket érintenek. A Bloomberg cikke szerint már kezdenek kibontakozni olyan szervezett kezdeményezések is, amelyek abban segítenek, hogy a távmunkások és az őket szívesen befogadó települések minél könnyebben egymásra találjanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit tehetünk a lakhatási válság ellen?Budapesten olyan magas szintre emelkedtek a bérleti díjak, hogy azok a jelenlegi jövedelmekből csak többek összeköltözésével és más költségek drasztikus visszafogásával kigazdálkodhatók.

Az Egyesült Államokban ingatlanpiaci szolgáltatásokkal foglalkozó Common például a távmunkás életmódhoz megfelelő épület-beruházásokat is kínál, és a helyszíneket egy pályázattal választotta ki. A felhíváson öt olyan város aratott sikert, amelyeket elkerültek az elmúlt években sikeres technológiai cégek. Közös bennük továbbá, hogy viszonylag olcsó a lakhatás, és nem várható, hogy egyhamar felpezsdüljön a helyi gazdaság.

Persze jelentős különbségek is vannak a kiválasztott települések között. New Orleans gazdasága jelenleg döntően a turizmusra épül, amit a városvezetés reményei szerint a projekt jóvoltából több lábra lehetne állítani.

Betonville-ben található ugyan a Walmart üzletlánc székhelye, de a saját magát a hegyi kerékpárosok fővárosaként emlegető település a távmunkások odacsábításában lehetőséget lát a környékbeli aktív kikapcsolódási lehetőségek népszerűsítésére. Hasonló okokból jelentkezett a programba Ogden is, ahol sípályák találhatók, Rocky Mount és Rochester pedig az elmúlt évtizedekben komoly munkáltatókat veszített, a hajdanán jóllétben élő települések többek között a bőségesebb években felhalmozott kulturális tőkét próbálnák most menteni és kamatoztatni a távmunkások odacsalogatásával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOtthon tényleg senki sem kreatív, vagy csak ürügyet keresnek a cégek?Már körvonalazódik, hogy hogyan fogunk a járvány után dolgozni, azonban az új technológiákkal még a cégek is csak kísérleteznek.

A program során épülő távmunka-központok kialakításához és népszerűsítéséhez hozzájáruló Common vezetője szerint nem elég pusztán anyagi előnyökkel kecsegtetni az újonnan betelepülő lakosokat, hanem kulcsfontosságú a megfelelő környezet kialakítása is. Ehhez pedig a településeknek egészen más lépéseket kell tenniük, mint amikor új munkahelyeket létesítő vállalatokért versengenek. A távmunkások megszólításának receptje még nem igazán ismert, mindenesetre az idei év végétől megkezdődnek a beruházások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Amerika otthoni munka távmunka település város Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.