Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. január 14. 17:08 Adat, Világ

A járvány miatt 115 millió ember csúszhatott mélyszegénységbe tavaly

A Világbank közgazdászainak legfrissebb becslése szerint 2020-ban a járvány következtében összesen 119-124 millió ember csúszhatott mélyszegénységbe – attól függően, hogy a becslések közül végül melyik pálya valósult meg.

Ez több, mint amennyit októberben becsültek, akkor arra számítottak, hogy 88-115 millió ember napi átlagos jövedelme csökken 1,25 dollár alá (amely a Világbank módszertana szerint egy ember mélyszegénységének küszöbe).

Christoph Lakner, a Világbank vezető közgazdásza és szerzőtársai a Világbank blogján arról írnak, hogy a globális mélyszegénység ilyen mértékű növekedésére nem volt példa amióta ilyen statisztikák rendelkezésre állnak.

Az alábbi ábrán 1992 és 2020 között ábrázolták a globális szegénység változását éves összehasonlításban. A koronavírus-járvány előtt a legnagyobb növekedést az 1997-es ázsiai pénzügyi válság okozta, ami abban az évben világszerte 18, 1998-ban pedig 47 millióval növelte a mélyszegénységben élők számát.

1999 óta a világban 1 milliárd fővel csökkent a mélyszegénységben élők száma, 2020-ban ugyanakkor hosszú idő után megint növekedésre lehet számítani. Az ábrán a 119-124 milliós növekedés a várt emelkedésből és a várt mélyszegénységből való kiemelkedés elmaradásából adódik össze.

A szerzők tavaly több becslést is készítettek, a következő ábrán pedig az látszik, hogy különféle szegénységi küszöbök esetén hogyan változott a mélyszegénység várható növekedése összesen, illetve egyes nagyobb régiókban.

Az áprilisi és júniusi becslésekhez képest most a délkelet-ázsiai régióban várható a mélyszegénység nagyobb mértékű növekedése*Bár a szerzők megjegyzik, hogy az indiai adatok 2011-2012 óta elmaradó frissülése miatt az előrejelzésben is van bizonytalanság.. A legfrissebb előrejelzés szerint a 2020-ban mélyszegénnyé válók 60 százaléka kerül ki ebből a térségből. Az ábrán az is látszik, hogy a magasabb, 3,2 dolláros és az 5,5 dolláros szegénységi küszöbnél is jelentős növekedésre lehet számítani.

Ahogy arról részletesebben is írtunk a G7-en, az elszomorító trendek ellenére annak azért lehet örülni, hogy Afrikát a várakozásokhoz képest kevésbé érintette rosszul a járvány, ami a szegénységi adatok regionális bontásában is megmutatkozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszeomlástól féltették, a világgazdaság élmezőnyében végzett idén AfrikaA kontinenst más régióknál jóval kevésbé viselte meg a globális járvány, a világ tíz legjobban hasító gazdasága közül 2020-ban hét afrikai volt.

Az 1997-es ázsiai pénzügyi válságot követően 1999-ben 42 millió ember emelkedett ki a mélyszegénységből, a 2020-at megelőző két évtizedben pedig átlagosan évi 54 millió. A szerzők szerint bár az oltások fejlesztése és gyártása bizakodásra ad okot, nem lehet arra számítani, hogy 2021-ben javulni fog a helyzet, a becslések alapján még többen szegényednek majd el, és a kilábalás csak később indulhat meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ 2020 járvány szegénység Világbank Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.