Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 7. 10:24 Pénz

Az előző válság 13 ezer milliárd dolláros adósságát kell törleszteni idén

A gazdaságpolitikusok a világ legtöbb országában a koronavírus-járvány által okozott gondok kezelésével vannak elfoglalva, és ennek nyomán hatalmas költségvetési hiányok alakulnak ki. Ez csak a gigantikus jegybanki finanszírozásnak köszönhetően nem okoz problémát, főleg úgy, hogy közben a 2008-as válság idején felvett hitelek egy jelentősebb részét is idén kell törleszteni.

A Bloomberg összegyűjtötte, hogy a hét legnagyobb fejlett gazdaságnak (Egyesült Államok, Japán, Egyesült Királyság, Német-, Francia- és Olaszország, Kanada), plusz négy nagy feltörekvőnek (India, Kína, Brazília, Oroszország) mennyi államadósságot kell visszafizetnie, és az összeg 13 ezer milliárd dollárra jött ki.

Ez még ebben a ligában is hatalmas összeg, az utóbbi tíz év legnagyobb összesített kötvénylejárata, és 51 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi törlesztési kötelezettség. Nem meglepő módon az összeg az Egyesült Államok esetében a legnagyobb, 7,7 ezer milliárd dollár, majd Japán következik 2,9 ezer milliárddal. Egy nagyságrenddel kisebb Kína (577 milliárd), Olaszország (433 milliárd), Franciaország (348 milliárd) és Németország (325 milliárd) törlesztési kötelezettsége.

A kötvények nagy részét azért bocsátották ki az államok, hogy a költekezés felpörgetésével lehetővé tegyék, gyorsítsák a kilábalást a 2008-as válságból. Mivel a feladat most is hasonló, ezért még idén is jókora költségvetési hiányok várhatók, így nettó értelemben a fenti összegek meghatározó részét újra kell finanszírozni. Itt jönnek képbe a jegybanki kötvényvásárlások, amelyeknek köszönhetően a hozamok továbbra is alacsonyak maradhatnak vagy legfeljebb szerény mértékben emelkedhetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb mint háromszor annyi a kormányzati tartalék most, mint tavaly év végénNem tudjuk még, hogy decemberben mennyit költ a kormány, de ha 200-300 milliárd forinttal csökken a betétállománya, még akkor is maradnak biztonsági tartalékai.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz államadósság járvány költségvetés koronavírus kötvénykibocsátás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.