Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 23. 13:37 Adat

Csehországban és Szlovákiában újra romlik a járványhelyzet, a magyar fordulat tovább várat magára

A járvány őszi felfutására emlékeztető ütemben növekszik az naponta regisztrált koronavírusos esetek egymillió lakosra jutó hétnapos mozgóátlaga Csehországban és Szlovákiában. A szlovák adat ráadásul rekordszintet mutatott az elmúlt napokban, az országban a novemberi tömeges tesztelések ellenére sem sikerült tehát megfogni a járványt. Jó hír viszont, hogy az esetszámok Magyarországon és Lengyelországban továbbra is csökkennek.

A fentebbi adatokat azonban továbbra is erős fenntartásokkal érdemes csak figyelembe venni, ugyanis a pozitív tesztek aránya még mindig nagyon magas a régióban. A probléma különösen Lengyelországban súlyos, de az alábbi görbék visszatükrözik a mintavételekkel kapcsolatos magyar adatközlések esetlegességét is.

A járvány lefutását némileg késleltetve, de a teszteléssel kapcsolatos anomáliáktól függetlenül követi a koronavírushoz köthető napi halálesetek száma. E mutató szerint is jelentősen romlott a helyzet Csehországban és különösen Szlovákiában, ahol viszonylag alacsony szinten stagnált a mutató november közepe óta, de az utóbbi napokban hirtelen megkétszereződött a végzetes kimenetelű esetek száma. Lengyelországban továbbra is csökken a halálesetek száma, Magyarországon azonban még mindig csak a járvány tetőzésére következtethetünk az idősor alapján (sőt, az elmúlt hét nap adatai a helyzet romlását sejtetik, a halálozások hétnapos mozgóátlaga rekord magasra nőtt).

Magyarországon az érdemi járványügyi óvintézkedések november 11. óta, vagyis hat hete érvényben vannak, időszerű lenne tehát a fordulat a régiós tapasztalatok alapján: az októberben fokozatosan szigorító Csehországban és Lengyelországban november közepére rendre sikerült a halálozási adatok tendenciáját csökkenőre változtatni, Szlovákiában pedig viszonylag alacsony szinten tartani. Messzemenő következtetéseket azonban aligha tehetünk a környező országok helyzete alapján, hiszen a járvány felfutása során hozott óvintézkedések mértéke, jellege és ütemezése meglehetősen különböző, ráadásul szinte mindenütt van egy-egy rendhagyó elem – a csehek például az EU és a NATO segítségét kérték az egészségügyi rendszerük megerősítésére, a lengyelek korhatárhoz kötött kijárási korlátozásokat vezettek be, a szlovákok tömeges tesztelési programot hirdettek, míg Magyarországon talán a leginkább említésre méltó különlegesség, hogy az intézkedéseket nem fokozatosan, hanem egy-egy nagyobb csomagban vezették be, a többi visegrádi országhoz képest viszonylag sokára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIngyen parkolással csak Magyarország küzd a járvány ellen a visegrádi régión belülMinden ország a maga módján próbálja elejét venni a járvány további súlyosbodásának.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid covid-19 koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.