Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 9. 12:25 Adat

A magyar halálozási adatok Csehország legsötétebb időszakát idézik

A visegrádi országok közül a legfrissebb járványstatisztikák Csehországban és Lengyelországban adnak okot a leginkább a bizakodásra.

A napi új koronavírusos esetek száma ezen országokban hetek óta stabil csökkenést mutat, míg Szlovákiában decemberre ismét emelkedő trend bontakozott ki. Magyarország esetében az új fertőzöttek alapján nehéz bármit is mondani, a tesztek összesítésével kapcsolatos anomáliák*November 16-án például több fertőzöttet jelentett a hivatal, mint tesztet, november 26-án elkezdték az antigén-gyorstesztek eredményeit is hozzáadni a statisztikához, az elvégzett tesztek kiugró számát december 1-én és 8-án pedig egy-egy nagyobb összegben adta hozzá az operatív törzs a napi mintavételi adathoz. miatt, mindenesetre ez az adat régiós összehasonlításban a legsúlyosabb járványhelyzetről árulkodik.

A teszteken alapuló adatközlés esetlegessége a pozitív mintavételek arányának kilengésein is megmutatkozik a magyar idősort nézve. Általános probléma azonban a régióban, hogy az ötszázalékos határértéket hónapok óta mindenütt messze meghaladja ez a mutató – sokkal többet kellene minden országban tesztelni ahhoz, hogy vírus terjedéséről valós képet adjon a naponta regisztrált fertőzöttek száma.

Érdemes tehát továbbra is a vírushoz köthető halálesetek számával jellemezni a járvány lefutását. E mutató szerint 

Magyarországon december elejére közel olyan súlyos helyzet alakult ki, mint november elején Csehországban.

A cseh kormány ekkorra már külső segítséget is kért az egészségügyi ellátás megerősítéséhez, majd november közepén bekövetkezett a várt fordulat, azóta javul a helyzet az országban. Egyre biztosabbnak tűnik a járvány fékeződése Lengyelországban is, míg Szlovákiában továbbra sem látszik elmozdulni a halálozási statisztika egy a régióban legalábbis alacsonynak mondható szintről.

Csehországban már meg is kezdődött az óvintézkedések érdemi lazítása, aminek következtében megnőtt a vírus reprodukciós rátája, várhatóan tehát a járvány visszaszorulásának üteme lassulni, stagnálni fog. Szlovákiában a novemberben lebonyolított átfogó tesztprogram és a korlátozó intézkedések ugyan sikerként könyvelhetők el, de egyelőre nem vezettek a járvány visszaszorításához. Lengyelországban november vége óta csak óvatos lazítások történtek, míg Magyarországon a miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy január közepéig hatályosak maradnak az eddigi intézkedések.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország harmadik a koronavírusban elhunytak globális heti listájánLakosságarányosan a múlt héten csak Szlovéniában és Bulgáriában haltak meg többen koronavírusos megbetegedésben, mint Magyarországon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.