Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. október 7. 12:17 Adat

A kötelező katonai szolgálatot a munkaadók úgy beárazták, mint a nőknél a szülést

A kötelező sorkatonaság a férfiak civil karrierjére nagyon komoly hatással volt, a munkaadók egyértelműen beárazták, hogy valaki szolgálat előtt állt, vagy már leszerelt – derül ki Háló Buda és Reizer Balázs kutatók nemrég megjelent tanulmányából. A magyarországi sorkatonai szolgálat utolsó két évében, azaz 2003-ban és 2004-ben

a bevonulók 20 százalékkal kevesebbet kerestek a szolgálatuk megkezdése előtt, mint azok, akik hasonló helyzetben voltak, de nem vonultak be.

 

 

 

A szolgálat lejártával ez a különbség eltűnt, sőt a leszerelt sorkatonák mintegy három százalékos bérelőnyre is szert tettek.

A kutatók szerint a szolgálatot teljesítők termelékenysége aligha javulhatott ilyen mértékben a hat hónapos sorszolgálati idejük alatt, vagyis valószínűleg nem ez a magyarázata a változásoknak. A jelenség hátterében inkább ahhoz hasonló diszkrimináció állhatott, mint ami gyakran a szülés előtt álló fiatal nőket sújtja. Nem szívesen alkalmazták a bevonulás előtt álló férfiakat, és ez az alacsonyabb bérekben is megnyilvánult. A szolgálat után azonban már nem volt okuk a cégeknek bérhátrányba tenni a leszerelt katonákat, így a különbség eltűnt.

Egy másik magyarázat szerint a sorkatonaság előtt vélhetően sokan dolgoztak a képességeikhez képest nem megfelelő cégnél vagy állásban. A szolgálat ezekből a helyzetekből kiutat jelenthetett, ezért könnyen lehet, hogy jellemzően azok mentek el katonának (illetve kevésbé igyekeztek megúszni a szolgálatot), akik úgy érezték, hogy többet is kereshetnének.

Mindenesetre a tanulmány szerint hosszú távon a sorkatonák foglalkoztatási kilátásai már nem voltak rosszabbak, mint a be nem vonuló férfiaké.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat jövedelem munkaerő munkaerőpiac sorkatonaság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.