Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. szeptember 25. 10:29 Élet

Ha nem kell ingázni, a felszabaduló idő nagy részét az emberek túlórázva töltik

A járvány miatt elterjedt távmunka jelentős időmegtakarítást hozott idén tavasztól kezdve emberek millióinak, egy amerikai kutatás szerint az ingázás kiesésével nyert idő több mint harmadát az emberek munkával töltötték.

Egy 10 ezer amerikai megkérdezésével május és augusztus között készített kutatás adatai szerint az amerikai munkavállalók több mint fele (52,3 százalék) dolgozott otthon. 147,2 millió munkavállalóval, illetve napi átlagos 54 perces ingázással számolva ez azt jelenti, hogy mindennap összesen 62,4 millió óra volt a megtakarított idő.

A kutatók arról kérdezték a kutatás résztvevőit, hogy mivel foglalkoztak abban az időben, amit korábban ingázással töltöttek volna. A válaszadók ennek az időnek

a 35,3 százalékát töltötték az elsődleges munkahelyükkel foglalkozva túlórában, 8,4 százalékban viszont a második munkahelyükön dolgoztak.

Emellett a megtakarított idő csaknem ötödét otthoni kikapcsolódással töltötték, például filmezéssel, de jelentős időt fordítottak gyereknevelésre (11 százalék), a házimunkára (15 százalék), és a szabadtéri tevékenységekre is (11 százalék).

A felmérésből az is kiderült, hogy minél alacsonyabb végzettségű valaki, annál nagyobb részét fordította az megmaradó idejéből másodállásra: az érettségizettek majdnem kétszer annyit dolgoztak átlagosan a második munkahelyükön, mint a diplomások.

A kutatók szerint az adatok megerősítik más hasonló adatfelvételek eredményét, hogy a járvány több kisebb részre szakította szét a munkanapot. A házimunka vagy a távoktatásban tanuló gyerekekkel való foglalkozás miatt gyakran estébe nyúlt a munkavégzés ideje.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözel egy órával meghosszabbította a járvány a munkanapotTöbb kisebb részre szakította szét a munkanapot a járvány, de legalább rövidebbek lettek a meetingek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet amerikai egyesült államok home office ingázás szabadidő távmunka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.