Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. augusztus 10. 12:39 Közélet

A történelmi sikereket nem szükséges magyarázni

(A szerző a Magyar Nemzeti Bank főközgazdásza és ügyvezető igazgatója. A G7 Ekonomi a G7 véleményrovata.)

Király Júlia július 1-én írt cikkében – amelyet Bod Péter Ákos korábbi cikkére adott válaszomra írt – hangot adott a jegybanki előrejelzésekről, a jegybanki eszköztár alakulásáról, a monetáris politika eredményességről alkotott véleményének. Nem fog meglepődni a tisztelt olvasó, hogy nézőpontom a cikkében leírtakkal szögesen ellentétes.

Tények hosszú sorát lehetne felsorakoztatni a bemutatott múltra vonatkozó állítások féloldalas vagy téves volta mellett, majd a jövőről alkotott – szokásosan – pesszimista képpel vitába szállni. Nem sok értelme lenne.

Miközben Király Júlia azzal vádol, hogy „feleslegesnek ítélt adatok elhagyásával, az adatok megfelelő csoportosításával, a minket igazoló számok kiemelésével valószínűleg újabb sikersztorit lehet majd felrajzolni”, elegendő lenne rámutatni, hogy írásának már az első ábrája ékes példája arra, hogyan lehet az adatok megfelelő csoportosításával, a minket igazoló számok kiemelésével kellően borús képet felrajzolni. Király egy különös országcsoporthoz (egy nem EU-ország, egyes eurozónatagok és egyes nem eurózónatagok csoportjához) hasonlította Magyarországot az ábráján, ráadásul az idősort éppen a trendfordulóig mutatja csak be. Ha azonban az ábra „véletlenül” nem érne véget 2012 közepén, mindjárt más – a cikkben vázolttal merőben ellentétes – kép rajzolódna ki. De ekkor természetesen kénytelen lenne elismerni a 2010 után folytatott gazdaságpolitikának a piac által is elismert eredményességét – éppen azon az ábrán látszódó kockázati felár csökkenése (és nem növekedése) nyomán. Illetve nem is, hiszen bizonyára előkerülne az összes gazdasági sikerre adható bevett magyarázat: szerencsénk volt.

A magyar kockázati felár (5 éves CDS) alakulása a régiós átlaghoz viszonyítva

Forrás: Datastream

A Király Júlia szerint „lassan elemeire széteső jegybanki eszköztár” köszöni szépen, de jól (és egyben) van. Egyes elemei továbbra is elősegítik, hogy a jegybanki lépések transzmissziója a hozamgörbe egészén hatékonyan megtörténjen. Tudjuk, hogy összetett – okkal csináljuk. És örülünk, hogy nemcsak a gazdasági szereplők, de a piaci elemzők és a hitelminősítők is elismerik a 2013 óta folytatott monetáris politika eredményességét, valamint még az IMF is.

Király Júliának a jövőt illetően is könnyen igaza lehet. Hiszen azt írja, hogy a „jelenlegi többségi álláspont szerint vagy a recesszió okoz majd dezinflációt, vagy a fogyasztási szerkezet átalakulása vált majd ki erőteljes inflációt.” Tehát – a többség szerint (amelybe bizonyára a „brit tudósok” is beletartoznak) – az infláció vagy emelkedni, vagy csökkenni fog. Úgy legyen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rendszerváltáshoz mérhető kihívás vár ránkSok korábbi válsághoz hasonlították már a mostani helyzetet, idehaza a rendszerváltást követő időszak tanulságait is érdemes felidézni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNe írjuk újra a gazdaságtörténetetAz MNB főközgazdásza és ügyvezető igazgatója amellett érvel, hogy sikeres volt az utóbbi évek gazdaságpolitikája.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkik újraírják a történelmetA pesszimista világban egy igazán optimista, derűs hangot hallani csak, a Magyar Nemzeti Bankét. Ha igaza lesz, akkor valóban történelmet ír.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet eurózóna hitelminősítés imf jegybank Magyar Nemzeti Bank Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.