Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. július 24. 06:49 Vállalat

Az erősebbek vásárolhatják fel a megroggyant szállodákat, Mészárosék is készülnek

Bár arról megoszlanak a vélemények, hogy mikor és milyen mértékben, de szinte biztos, hogy hoz tulajdonosi átrendeződést a szállodaiparban és úgy általában a turizmus területén is a koronavírus-járvány. Miután a szektor jövedelemtermelő képessége látványosan visszaesett, és a kilátások is nagyon bizonytalanok, most biztosan olcsóbban lehet vásárolni, mint korábban. Ráadásul sok piaci szereplő megroppant, ami kiszolgáltatottá teheti őket a nagyobb, tőkeerős cégekkel szemben.

A nagyokban jobban bíznak, vagy bíztak

A folyamat egyáltalán nem magyar sajátosság, az idegenforgalom lényegében a világon mindenhol leállt, így mindenütt szenvednek a turisztikai szolgáltatók. A nemzetközi sajtóban már áprilisban arról cikkeztek, hogy bár rövidtávon minden szektorban, így a szállodaiparban is visszaesett a felvásárlási-összeolvadási tranzakciók száma, itt azonban akár már rövidtávon is lehet változás. Az elmúlt két-három hónap adatai pedig azt mutatják, hogy valóban felpöröghetnek az akvizíciók.

A Globaldata elemzőcég folyamatosan követi különböző szektorokban az ilyen jellegű tranzakciók számát, és a turisztika területén már május-júniusban is növekedést tapasztaltak. Korábban egy elemzőjük már előrevetítette, hogy ez lesz, mondván, a kisebb, rosszabb likviditási helyzetben lévő cégek mozgástere igencsak beszűkült.

Ralph Hollister akkor azt nyilatkozta, hogy szerinte a nagyobb, tőkeerősebb láncok valószínűleg az – elsősorban a higiéniára vonatkozó – új fogyasztói elvárásokhoz is könnyebben tudnak majd alkalmazkodni, illetve jobban el tudják majd hitetni vendégeikkel ezt. Bár ez nem olyan biztos. A CBS-en futó Inside Edition csapata által nagyjából két hete készített riport ugyanis épp arra mutatott rá, hogy az Egyesült Államokban a legnagyobb szereplőknél is komoly gondok akadnak a higiénia területén.

Pénz, az van

Az ágazati folyamatok itthon is hasonlóak, mint bárhol máshol a világon, esetleg az időbeli lefutásban lehetnek különbségek. Korábban már írtunk róla, hogy – miként a válságok általában – a koronavírus-járvány nyomán kialakult gazdasági válság is nagyon sok eszközt leértékelt, ami felvásárlási lehetőséget teremt a komolyabb készpénztartalékkal rendelkező cégek számára. Ebbe a kategóriába pedig itthon jelentős arányban olyan vállalatok tartoznak, amelyek főleg a jó kapcsolataik révén szerzett állami megbízásaiknak köszönhetik az üzleti sikert.

 

Ahogy akkor bemutattuk, rengeteg – főleg építőipari – kormányközeli vállalat bankszámláján halmokban álltak 2018 végén a milliárdok. Az pedig korántsem lenne példa nélküli, hogy egy vállalkozó az ebben a szektorban összeszedett pénzt máshol fekteti be.

Azóta sok vállalat leadta az újabb, 2019-ről szóló beszámolóját is, amiből az derült ki, hogy jelentős változás tavaly sem volt. Bár némileg átrendeződött a mezőny (a Mészáros-csoporthoz tartozó cégeknek például csökkent a tartaléka, a miniszterelnök túravezetőjeként ismert Garancsi Istvánhoz köthető Market Zrt.-nél pedig jelentősen nőtt), összességében így is százmilliárdos készpénz- és bankbetétállománnyal rendelkeznek ezek a vállalatok.

 

Amit azonban jó eséllyel még nem a közeljövőben fognak elkölteni. A kormányzati intézkedések egy része ugyanis sok bajba került céget időhöz juttatott. A szállodaiparban az egyik legnagyobb segítség – ahogy erre Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke felhívta a figyelmet – egyértelműen az év végéig tartó hitelmoratórium volt. Mivel ennek köszönhetően sok vállalat jelentős fizetési kötelezettségtől mentesült, az intézkedés a várható átalakulásokat is eltolta, sőt valószínűleg tompította is ezt a hatást.

Az ágazati várakozások szerint azonban a turizmus 2020 végéig sem fog teljesen talpra állni, lesznek olyan régiói az országnak (főleg Budapest) ahol még 2021 első felében is komoly gondok lehetnek. Így az igazi mozgolódás a szektorban akkor indulhat majd be, amikor a szállodás cégeknek ismét el kell kezdeniük fizetni a hiteleik törlesztőrészleteit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKormányközeli cégek lehetnek a nyertesei a koronavírust követő felvásárlásoknakKonszolidációs hullámot indíthat el a mostani válság, ezen pedig azok nyerhetnek, akiknek van pénzük. Minél később jön az állami mentőcsomag, annál kiszolgáltatottabbak a cégek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízezreket rúgtak ki a magyar hotelek és éttermek, sokan elhagyják a pályátA hivatalos adatokon még nem látszik, de nagyon sok ember veszítette el az állását a vendéglátásban és a turizmusban. Visszavenni csak egy részüket tudják.

Napirenden van

A tulajdonosi átrendeződés mértékét azonban egyelőre éppen a bizonytalanság miatt nagyon nehéz megjósolni. Flesch Tamás szerint sok múlik azon is, hogy a bankok hogyan kezelik a helyzetet, és tulajdonképpen minden eset egyedileg alakulhat, így egyelőre lehetetlen bármit megjósolni.

A szektor szereplői azonban számítanak konszolidációra. Kovács Balázs, az országszerte 15, ebből Budapesten tíz hotelt üzemeltető Danubius Hotels vezérigazgatója lapunknak korábban azt mondta, hogy lehetnek felvásárlások, de ők ebben a helyzetben biztosan nem terveznek szállodát venni.

A másik nagy hazai lánc, a Hunguest, illetve annak tulajdonosa, Mészáros Lőrinc azonban igen. A felcsúti milliárdos cégcsoportjánál lapunk felvásárlási terveket firtató kérdésére úgy fogalmaztak:

Folyamatosan figyelemmel követjük az akvizíciós lehetőségeket. Az Opus Global Nyrt. esetében például a korábban bejelentett terveink közül a TITÁSZ projekt aktív fázisban van, de természetesen új beruházási lehetőségeket is vizsgálunk. A turizmusban napirenden van további szállodák vásárlása. Az iparban- és az építőiparban azoknak a vagyonelemeknek a megszerzése a célunk, ahol többségi befolyása lehet társaságunknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk"Az idei nyár Budapesten katasztrófa lesz"Egyelőre csak vidéken indul újra a turizmus, a fővárosban kilátástalan a helyzet. Interjú a Danubius vezérigazgatójával.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat felvásárlás koronavírus Mészáros Lőrinc szálloda Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.