Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 26. 10:17 Világ

Buszvezetők vagy pincérek pótolják a profi vendégmunkásokat az olasz földeken

Egy Róma melletti kisebb búzatáblánál éppen arról magyaráztak az idénymunkásoknak, hogy hogyan zajlik majd a közelgő szüret. A marokkói, romániai vagy éppen nigériai vendégmunkások pontosan tudták, mi lesz a teendőjük, a felkészítés inkább az újonnan csatlakozó olaszoknak szólt.

A New York Times cikke szerint a koronavírus felforgatta az olasz mezőgazdaságot, az utazási korlátok miatt nagyjából 150 ezer kelet-európai, észak-afrikai vagy éppen indiai idénymunkást pótolnak munkájukat elvesztő olasz pincérek, idegenvezetők vagy éppen bolti eladók. A Róma melletti búzatábla aratására készült például egy 52 éves férfi, aki három hónapja még külföldi ügyfelekkel egyeztető gyárigazgató volt.

A növekvő munkanélküliség miatt most jelentős az olaszok körben a mezőgazdasági idénymunkákra jelentkezők száma, amelyben az is szerepet játszik, hogy sokan biztonságosabbnak tartják a szabadtéri munkát. A legtöbb olasz jelentkező azonban a megkérdezettek szerint nincs tisztában azzal, hogy ez egy kemény és szakértelmet kívánó munka, a legtöbben kertészkedésként gondolnak rá.

Vendégmunkás szed bazsalikomot egy olaszországi gazdaságban. Fotó: AFP

Egy dinnyetermelő például azt mondta a lapnak, hogy hiányoznak neki a “nagyon profin kiképzett” indiai és marokkói vendégmunkások, most leginkább olasz buszsofőrökkel és szállodai dolgozókkal pótolja őket. Szerinte néhány olasz egyszerűen elfutott a földektől, amikor szembesült a munka keménységével.

Olaszországban a charter gépekkel legálisan szállított vendégmunkások mellett egy olyan réteg is dolgozik a földeken, akik között aligha fognak felbukkanni állásukat elvesztő olasz pincérek. Az ország főleg déli részén rabszolgatartásra hajazó módszerekkel dolgoztatnak illegális menekülteket megalázóan alacsony ellátásért. Részben ez is a magyarázata, hogy miért kapható Magyarországon 300 forint körüli áron olasz paradicsomkonzerv (a jelenségről érdemes elolvasni az Index tavalyi cikkét).


Videó a rabszolgaként tartott mezőgazdasági munkásokról.  

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ mezőgazdaság migráció Olaszország vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.