Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. február 17. 11:14 Világ

Kína szó szerint fertőtleníti a forgalomban lévő készpénzt a koronavírus miatt

A koronavírus megállításáért folyó küzdelem részeként a kínai jegybank bejelentette, hogy elkezdi megtisztítani a forgalomban lévő készpénzt. A hétvégi bejelentés szerint a bankok ultraviola fénnyel vagy magas hőmérséklettel fertőtlenítik a pénzjegyeket, majd 7-14 napig tárolják őket. A pontos időtartam attól függ, hogy az adott területen mennyire terjedt el a koronavírus.

A forgalomba csak a fertőtlenítés és a pihentetés után kerülnek vissza a bankjegyek. A jegybank azt is közölte, hogy a koronavírus epicentrumában, Hubej tartományban négymilliárd jüan értékben bocsátottak ki új bankjegyeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkG7 Podcast: A koronavírus a globális gyógyszerellátást is megrengetiNéhány nap alatt a havi forgalom négy-ötszörösére nőtt a kereslet Magyarországon a szájmaszkok és fertőtlenítőszerek iránt. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója a podcastunk vendége.

Az intézkedésre azért van szükség, mert a Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a koronavírus cseppfertőzés és érintés mellett tárgyak felületén keresztül is terjed. Igaz, a szervezet szerint még mindig nem egyértelmű, hogy a koronavírus mennyi ideig tud életben maradni egy tárgyon.

A fertőtlenítés azért tűnik ésszerű döntésnek, mert a készpénz jellemzően egyébként is tele van szennyeződésekkel. Egy 2017-es tanulmány New Yorkban vizsgált egydolláros bankjegyeket, amelyeken közel 400 különböző fajta baktériumot találtak. Ha pedig egy influenzás megérint egy bankjegyet, a vírus akár 12 napig is életben maradhat rajta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan kormányozzunk járvány idején?Enyhítés vagy feltartóztatás? Erről a friss adatok és kutatási eredmények alapján lenne érdemes dönteni, egyes politikai szereplők azonban identitáskérdést csinálnak a történtekből.

A legfrissebb adatok szerint vasárnapig 70 ezer fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, az áldozatok száma eddig 1770. Hubejen kívül az ország többi részén a napi új fertőzöttek száma immár tizenharmadik napja folyamatosan csökken. A fertőzéssel leginkább sújtott tartomány kormányzata vasárnap még szigorúbb óvintézkedéseket vezetett be a járvány megfékezésére.

Hubej lakói többek között nem hagyhatják majd el a lakóhelyük környékét, betiltottak mindenféle közúti közlekedést a rendőrautók, a mentőkocsik, a létfontosságú árukat szállító és a külön engedéllyel rendelkező járművek kivételével. Emellett korlátozzák az emberek számát az üzletekben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Kína koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.