Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. február 6. 14:53 Tech

Munkába állt az első kocsmáros robot Japánban

Megkezdte a próbaidejét Japán első robotkocsmárosa egy tokiói kocsmában. Ha beválik, akkor máshol is bevezethetik a megoldást, ugyanis az elöregedő japán társadalomban a komoly munkaerőhiány miatt nagy az igény az automatizálásra a gazdaságban.

A Joronataki étteremlánc által üzemeltetett kocsmában egy átalakított ipari robot szolgálja ki a vendégeket. Az átalakítás során gyakorlatilag annyi történt, hogy az ipari robotkarhoz hozzácsatoltak egy táblaszámítógépet, amin egy animált arc jelenik meg. Ez kommunikál a vendégekkel. A vendégek arckifejezéseit négy kamera segítségével ismeri fel a robotba épített mesterséges intelligencia. A QBIT Robotics által gyártott robot 40 másodperce alatt önt ki egy sört, és egy perc alatt kever meg egy koktélt. 

A Reutersnek nyilatkozó éttermi dolgozó azt mondta, a robot lehetne kicsit gyorsabb, de az mindenképp előny, hogy a pultosok munkája néha elég stresszes a részegek miatt, egy robotnak viszont ez nem jelent problémát.

A japán szolgáltatószektorban annak ellenére is egyre nehezebb munkaerőt találni, hogy a kormány enyhítette a vízumkorlátozásokat annak érdekében, hogy több külföldi vállaljon munkát az országban.

Az országban a népesség 65 évnél idősebb része hamarosan a teljes népesség harmadát teszi majd ki, tehát egyre kisebb a népesség munkaerőpiacon aktív része. Ráadásul az idősödő népesség növeli a keresletet az egészségügyi szolgáltatások iránt, ami további munkaerőhiányt okoz az egészségügyi rendszerben.

A harminc embert foglalkoztató kocsmában két hónapig tart majd a robot tesztje, ezt követően a cég értékeli az eredményeket. A Joronotaki menedzsere szerint egyelőre vannak még megoldandó problémák a robotot illetően, például kezdeniük kell valamit azzal, hogy túl sok helyet foglal, de egyébként remélik, hogy beválik. A robot nagyjából 9 millió jenbe, átszámolva nagyjából 25 millió forintba kerül, ami nagyjából egy pultos három évnyi bérköltségének felel meg Japán.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech automatizáció Japán kocsma munkaerőhiány robot Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.