Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. január 22. 13:27 Világ

Úgy tűnik, a szaúdi koronaherceg személyesen hekkelte meg Jeff Bezos telefonját

Nem más, mint a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán állhat Jeff Bezos telefonjának meghekkelése mögött, és ez arra is magyarázatot adhat, hogy hogyan szivároghattak ki a világ leggazdagabb emberének telefonjáról azok a levelezések, amik végül az Amazon tulajdonosának válásához vezettek – írja a Guardian.

A lap által megismert információk alapján bin Szalmán 2018 május 1-jén WhatsAppon küldhetett egy videót Bezos telefonjára, amiben egy kémprogramot rejtettek el. A vizsgálat szerint “nagyon magas a valószínűsége”, hogy a videó elküldése utáni órákban nagy mennyiségű adathoz fértek hozzá Bezos telefonján – mondták a Guardiannek a nevük elhallgatását kérő források. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan milyen adatokhoz fértek hozzá, és hogy mit csináltak az adatokkal.

A történet elég súlyos következményei lehetnek, annak ellenére, hogy még nem teljesen bizonyított, hogy bin Szalmán hekkelése állt volna a Bezost tavaly kellemetlen helyzetbe hozó adatszivárgás mögött. A szaúdi koronahercegnek ugyanis az elmúlt években az egyik legfontosabb törekvése volt, hogy az országba nyugati befektetőket vonzzon, hogy ezáltal modernizálja az olajra épülő szaúdi gazdaságot. Szaúd-Arábiának végtelen erőforrások állnak rendelkezésére, hogy jó PR-t teremtsen magának a nyugati újságokban, de rendszeresen jönnek a botrányok, amelyek beárnyékolják az ország megítélését (és persze a “botrány” kategórián túlmutató népirtás, ami Jemenben történik).

Bin Szalmán egy rövid időre szalonképtelen lett, amikor kiderült 2018 őszén, hogy személyesen felelős Dzsamál Hasogdzsi, a Washington Post újságírónak meggyilkolásáért. A két dolog akár össze is függhet, hiszen Jeff Bezos nem csak az Amazon, hanem a Washington Post tulajdonosa is. A szaúdiak közismerten elégedetlenek voltak azzal, hogy a Washington Post rendszeresen beszámolt az országban zajló emberi jogi szempontból vállalhatatlan ügyekről.

Érdekes lehet, hogy bin Szalmán videóüzenete után egy amerikai bulvárlapban olyan levelezések és fotók jelentek meg, amelyekből kiderült, hogy Jeff Bezos megcsalta feleségét. Ebből aztán a világ eddigi legköltségesebb válása lett. A szóban forgó bulvárlap, a National Enquirer, illetve a kiadó vállalat, az American Media Inc (AMI) közismertek Trump más botrányaiból, de arról is, hogy szoros üzleti együttműködést folytattak a szaúdiakkal, például egy Szaúd-Arábiát dicsőítő magazint is terjesztettek az amerikai szupermarketekben. (Az AMI állítja, hogy Bezos barátnőjének testvérén keresztül értesültek Bezos házasságon kívüli kapcsolatáról, ugyanakkor a Bezos által felbérelt magánnyomozók biztosak abban, hogy a szaúdiakon keresztül jutott el az információ a laphoz.)

Az adatszivárgás 5 hónappal előzte meg Hasodzsi meggyilkolását, így felmerülhet annak a gyanúja, hogy a szaúdiak olyan információkhoz akartak hozzájutni, amivel kizsarolhatták volna a Washington Post tulajdonosától, hogy tiltsa le az újságban Hasogdzsi Szaúd-Arábiával szemben kritikus cikkeit. Szaúd-Arábia korábban tagadta, hogy bármi köze lenne az adatszivárgáshoz, és Hasodzsi meggyilkolása kapcsán kitartanak a korábbi álláspontjuk szerint, miszerint magánakcióról volt szó, amihez a szaúdi vezetésnek nem volt köze.

Bin Szalmán szerepe a szivárogtatásban azért is jelentős, mert az amerikai elnök, Donald Trump a Fehér Házban nagy befolyással bíró veje, Jared Kushner a hírek szerint gyakran kommunikál a szaúdi koronaherceggel WhatsApp üzenetekben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adatszivárgás Jeff Bezos Mohamed bin Szalmán Szaúd-Arábia telefon Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.