Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. december 27. 12:30 Világ

Visszaadott Michelin-csillag világít rá a francia vidék nehézségeire

A vidéki Franciaország egyes nehéz sorsú térségeinek gazdasági problémái egy Michelin-csillagos éttermet is utolértek. A Franciaország középső részén elhelyezkedő, burgundiai kisváros, Montceau-les-Mines egyetlen Michelin-csillagos éttermének séfje novemberben döntött úgy, hogy lemond a csillagról.

A Michelin-csillagnak nagyjából olyan presztízse van, mint az olimpiai aranyéremnek a sportban vagy az Oscar-díjnak a filmművészetben. Egy Guide Michelin nevű étteremkalauz tünteti ki csillaggal az általa legjobbnak tartott éttermeket. Magyarországon négy étteremnek van egy csillaga az elérhető háromból (Borkonyha, Costes, Costes Downtown és Onyx). (A csillag visszaadása ebből kifolyólag jogilag nyilván nem visszaadható, ez egy szimbolikus lépés.)

A burgundiai étterem séfje, Jerome Brochot azért írt levelet novemberben az étteremkalauznak, mert nem tudta tovább fenntartani az éttermét a folyamatosan hanyatló egykori bányászvárosban. A korábban 30 ezres Montceau-le-Mines-ben 1992-ben zárták be végleg a szénbányákat, a fiatalok jelentős része elvándorolt, lakossága mára 18 ezerre olvadt. Egész Burgundia egy főre jutó GDP-je vásárlóerő-paritáson az EU-átlag 89 százaléka (Közép-Magyarországé 105 százalék, Nyugat Dunántúlé 75).

“A gazdasági helyzet a korábbi bányászvidékeken egy katasztrófa. Nem vagyok boldog a döntésemtől, de egyszerűen nincs választásom” – írta a New York Times szerint Brochot az étteremkalauznak. Montceau-ban a munkanélküliség 21 százalékos, ami több mint kétszerese a tíz százalékos francia átlagnak. Az utcákban több eladó üzlethelyiséget hirdetnek, de már évek óta nem találnak vevőt. “Sohasem fogják eladni őket” – mondta Brochot a New York Times-nak.

A régió településeivel ellentétben a A XIX. század közepén alapított bányászvárost még a turisták is elkerülik, mert nincs klasszikus látnivalója. A végső csapást az jelentette a séfnek, hogy egymás után négy üzletet is bezártak az étterme utcájában, és ez jelentősen visszavetette a potenciális vásárlóerőt. “Már akkor azt mondtam, hogy kétszáz emberrel az utcán nehéz lesz megtölteni az éttermet” – mondta. Brochot szerint étterme akkor tudta volna kitermelni a több százezer eurós hitelből felújított üzlethelyiségét, ha a száz euró körüli főmenüjéből napi hatvan adag fogy.

Az elmúlt három év azonban katasztrofális volt, a hat fős személyzetét felére kellett csökkentenie. A csillag visszaadásával párhuzamosan a séf stratégiát is váltott. Csökkentette árait, hagyományosabb és olcsóbban elkészíthető ételekre váltott, és egyelőre úgy tűnik, hogy bejött a váltás, sokkal több vendége lett.

A Michelin-csillagról való lemondás ritka jelenség, bár nem példa nélküli. Legtöbb esetben azonban nem gazdasági problémákra vezethetőek vissza ezek a lépések, hanem sokkal inkább a presztízsből fakadó nyomásra vagy az elismerés szubjektivitásából fakadó kényszeres elvárásokra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Burgundia Franciaország Michelin-csillag Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.