Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. november 19. 12:10 Adat, Élet

Magyarországon 330 ezren élnek WC nélkül, Romániában ötmillióan

Ha valaki nem értesült volna róla, ma van a WC világnapja, ami elsőre talán megmosolyogtató lehet egy számítógép mögül a nyugati világból. Az esemény azonban egy kifejezetten súlyos problémára igyekszik felhívni a világ figyelmét. Az öblítővizes (vagy angol) WC hiánya ugyanis rendkívüli egészségügyi kockázat, az ENSZ becslése szerint sok százezren halnak meg évente a higiénikus WC-k hiánya miatt.

A világ lakosságának több mint fele, mintegy 4,2 milliárd ember él megfelelő szennyvízelvezetés nélkül. Ezen belül közel 700 millió ember pedig még latrinát sem használ, hanem többnyire a szabadban székel. A tisztálkodási lehetőségek miatt jellemzően víz közelében, folyóparton, ami jelentősen megnöveli a fertőzésveszélyt.

Emiatt az ENSZ szerint mintegy kétmilliárd ember használ olyan vizet, amely emberi ürülékkel szennyezett.

A szennyezett víz által okozott hasmenéses fertőzésekben évente mintegy félmillió ember veszti életét, és a nem megfelelő higiénia az elsődleges terjesztője a bélférgeknek és a szemcsés kötőhártya-gyulladásnak. A higiénia ilyen szintű hiánya leginkább Indiára és afrikai országokra jellemző.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína nagy ugrásra készül a nyilvános WC-k területénKözel 800 milliárd forintból fejlesztik a nyilvános WC-ket, a cél az, hogy vonzóbbá tegyék a turizmust.

A probléma jelentőségét jelzi, hogy az még a világ egyik leggazdagabb térségében, az Európai Unióban is érzékelhető. A világnap alkalmából megjelent Eurostat-adatsor szerint az EU-ban a lakosság közel két százaléka, nagyjából 10 millió ember otthonában nincs öblíthető WC.

Az ilyen háztartások döntő többsége Kelet-Európára korlátozódik. A húszmilliós Romániában a lakosság negyede él fürdőkád, zuhanyzó és fedett angol WC nélkül. Románia és Bulgária mellett a Baltikum a legkevésbé fejlett régió ebből a szempontból. Lettországban és Litvániában a lakosság mintegy kilenc százaléka él öblítővizes WC nélkül, Észtországban pedig a négy százaléka.

 

Őket követi Magyarország, ahol mintegy 330 ezer ember él fürdőszoba nélkül. A környező országok közül Szerbia, Horvátország, Lengyelország vagy Csehország is számottevően előrébb jár nálunk. Nyugat-Európában a lakosság kevesebb mint 0,4 százaléka nem fér hozzá angol WC-hez.

Az elmúlt tíz évben mindenesetre jelentősen csökkent a fürdőszobával nem rendelkezők aránya. Romániában 2009-ben még a lakosság több mint negyven százaléka volt ilyen. Észtországban és Lengyelországban több mint felével esett vissza az angol WC nélkül élők száma, Magyarországon viszont mindössze 0,5 százalékponttal csökkent ez a mutató.

 

A KSH adatai alapján Magyarországokban a megyei jogú városokban a lakosság 98,5 százaléka rendelkezik WC-vel, a községekben ez a mutató 91,9 százalék.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak azért hosszabb a sor a női WC-nél, mint amire először gondolszA biológiai okok mellett az öltözködés, a mosdók kialakítása és a gyakoribb kézmosás is hozzájárul ahhoz, hogy a nőknek többet kell várniuk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet higiénia WC Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.