Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. november 7. 12:18 Világ

Alig érdekelt valakit a világ egyik legígéretesebb olajmezője

Óriási várakozás előzött meg egy olajipari tendert, a Brazília partjainál lévő mélytengeri mező ugyanis a becslések szerint 15-20 milliárd hordó kőolajat rejt, ami több, mint például Norvégia és Mexikó teljes készlete. Az aukciót az is különlegessé tette, hogy már megkutatott és részben termelésbe vont területre lehetett pályázni, ami ritkának számít.

Ehhez képest az eredmény óriási csalódás: a négyfelé osztott mező két blokkjára egyetlen ajánlat sem érkezett, egy másikat a brazil állami olajvállalat, a Petrobras egyedül vitt el, egy másikat pedig két kínai társasággal közösen.

Bár korábban is voltak óvatosságra intő jelek, de így is csalódás, hogy nyugati olajtársaságok egyetlen ajánlatot sem tettek. A dollárbeáramlással járó befektetése elmaradása miatt gyengült a brazil fizetőeszköz, és a Petrobras részvényei is estek, mert a vártnál többet kell költenie a mezők kiaknázására. (A kínaiakkal közös konzorciumban is 90 százalékos a Petrobras részesedése.)

„A teljes katasztrófa a legjobb kifejezés az aukció leírására. A nyugati nagyok távolmaradása szembeötlő kudarc, a két mező gazdátlanul maradása miatt pedig 9 milliárd dollár bevétel nem folyik be az ország költségvetésébe”

fogalmazott a Bloombergnek Ross Lubetkin, a Welligence Energy Analytics tanácsadócég vezérigazgatója.

Pedig az eredeti tervek szerint a brazil büdzsé 25 milliárd dollár bevételhez jutott volna, és ugyanennyit kaphatott volna a Petrobras az általa már elvégzett kutatási munkákért és a kitermelési infrastruktúra részbeni kiépítéséért. Ezt azonban a nyugati vállalatok nem akarták megfizetni egy olyan időszakban, amikor az olaj ára 60 dollár körül van.

A brazil illetékesek persze igyekeznek szépíteni a dolgot, mondván, a két blokkból befolyó 17 milliárd dollár így is rekordnak számít az országban. A Petrobras azonban alig lát pénzt, miközben már 20 milliárd dollárt költött a mezőre, amely jelenleg napi bő 400 ezer hordó kőolajat termel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGigantikus olajmezőbe vásárolta be magát a Mol AzerbajdzsánbanKözel a felével növeli kőolaj-kitermelését a magyar olajvállalat az azeri gigamező tizedének megkaparintásával.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Brazília kőolaj kőolaj-kitermelés Petrobras Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.