Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. szeptember 26. 10:46 Élet

Van, amit még az egyterű irodáknál is jobban utálnak a dolgozók

Az egyterű irodák hatásáról már viszonylag sokat lehetett olvasni, kevesebb szó esik viszont arról, hogyan fogadják a dolgozók, ha nincs saját asztaluk, hanem reggel érkezési sorrendben foglalhatják el a nekik szimpatikus helyeket.

Ahogy az Economist írja, egy vezető pénzügyi intézményben a rendszert olyan kérlelhetetlenül betartatják, hogy ha valaki a munkanap végén bármilyen személyes dolgot hagy az asztalán, azt másnap reggel már az elveszett tárgyak osztályán kell keresnie.

De nem csak ezért lehet stresszes a reggel. Egy brit dolgozók körében elvégzett felmérés szerint átlagosan 18 percet vesz igénybe, míg valaki helyet talál magának.

Egy évben ez 66 elveszett munkaórának felel meg.

Vannak olyanok, akik inkább bemennek korán reggel, hogy mindig ugyanoda ülhessenek le. És persze az is előfordul, hogy a vezetők – hivatalosan nem kijelölt – helyére senki nem mer leülni.

Persze ez a fajta elrendezés sem azért kezdett terjedni, mert a dolgozók szeretnék. A Workplace Unlimited olyan embereket kérdezett meg a preferenciáikról, akik már többféle munkakörnyezetben is dolgoztak karrierjük során. A saját fix helyet nélkülöző elrendezés az utolsó előtti helyen végzett, csak – némileg meglepő módon – a teljesen különálló irodahelyiségek bizonyultak még népszerűtlenebbnek. A különböző megoldásokkal felosztott terek és az otthoni munkavégzés szerepelt a legjobban, míg az egyterű irodák a két véglet között helyezkedtek el.

A megoldás terjedésének leginkább az az oka, hogy sokat lehet vele spórolni. Egy olyan cégnél például, ahol a munkatársak heti két napot otthonról dolgozhatnak, pénzügyi szempontból felesleges a teljes létszámra méretezni az irodát. Egy több száz fős cégnél – például egy szolgáltató központ esetében – ezzel komoly összegeket lehet megtakarítani.

Ez még inkább így van a külsősöknél vagy azoknál, akik jellemzően irodán kívüli helyszínen dolgoznak. Igaz, ők általában nem is igénylik a saját asztalt a cégnél. Ha viszont olyanokra is erővel ki akarják terjeszteni a rendszert, akik (szinte) a teljes munkaidejüket az irodában töltik, azzal jó eséllyel ugyanúgy csökkentik a hatékonyságot, ahogyan az esetenként az egyterű irodákban már bebizonyosodott.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa lebontják a falat két irodai dolgozó között, akkor beszélgetés helyett e-mailezni kezdenekA nyílt iroda elidegeníti egymástól a dolgozók többségét, az otthoni munkavégzés térnyerése lehet a legjobb megoldás, de az sem mindenkinek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egyterű iroda munkahely saját asztal Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.