Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 9. 17:14 Élet

A magyarok nem szeretnek temetőben futni, ezért érdekes kísérlet lesz a sírkerti pálya

Pénteken várhatóan átadnak egy új budapesti futókört, de a dolog érdekessége, hogy ezúttal egy temetőben jelölik ki a pályát. A Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei úti sírkertben helyez ki táblákat, amelyek egy három kilométeres körre invitálják majd a mozogni vágyókat.

Az intézet nem tartja kegyeletsérőnek a sírkertben futást, és a bejelentés szerint csak segíteni, ösztönözni szeretné a futókat. Azt is mondják, hogy a sírkertben amúgy is sokan futnak.

Megnéztük, hogy a világ egyik legnagyobb, Magyarországon is nagyon népszerű, sportteljesítményeket rögzítő alkalmazása, a Strava mit árul el a budapesti temetőkben való futásról. Ez a mobilos applikáció és weboldal a futás mellett például a kerékpározás vagy a különböző téli sportok adatainak rögzítésére használható, a sportoló telefonjának GPS adatait dolgozza fel, és így gyűjt különböző értékes információkat a mozgásról.

A Strava-nak az egész világra kiterjedő részletes hőtérképe van arról, hogy mely útvonalakat milyen sűrűn használják a sportolók. Az alábbi képen elsőként azt mutatjuk meg, hogy ezen a hőtérképen hogyan néz ki a Fiumei úti sírkerttől nem messze fekvő egyik népszerű futóhely, a Városliget hőtérképe (csak a futók adatait vettük figyelembe). Minél pirosabb és vastagabb egy út, annál gyakrabban futnak vagy bicikliznek rajta, illetve minél halványabb kék és vékony a jelzés, annál kevésbé használják.

A Városliget futó-hőtérképe. Fotó: Strava

Jól kirajzolódnak a futók kedvelt városligeti körei (vélhetően még a nagy átépítések előtti adatokat is felhasználva), és azt is látjuk, hogy a liget két legnépszerűbb megközelítési útja az Andrássy út, illetve a Stefánia.

Ezek után nézzük meg a Fiumei úti sírkertet és a környékét. Látható, hogy csak egy halványkék, vékony körvonal jelenik meg a falakon belül, vagyis a Strava is azt mutatja, hogy néha körbe szokták futni a sírkertet, de általában nem számít kedvelt terepnek. Viszonyításképp érdemes megnézni a Fiumei út másik oldalán, a temető közvetlen közelében lévő II. János Pál pápa teret, ahol sokkal többször futnak, pedig azon a kis területen jóval unalmasabb lehet körözgetni.

A Fiumei úti sírkert futó-hőtérképe. Forrás: Strava

Van tehát potenciál a sírkertben, bár az érdekes kérdés, hogy ha a II. János Pál pápa térről, netán a Városligetből nagyobb futóforgalom szivárog át, akkor azt a temetőlátogatók hogyan fogadják majd.

Az érdekesebb kérdés azonban mégis az, hogy a futók mennyire érzik majd komfortosan magukat a sírkertben. Amikor ugyanis megnéztük a többi budapesti temető Strava térképét, egyértelműen azt láttuk, hogy a kocogók nem szeretnek befutni a temetőkbe. Bizonyos esetekben egyértelműen az látszik, hogy hiába futnak keresztbe-kasul sokan és sokat a környéken, akár még a temető mellett is, nem lépnek be a sírkertekbe.

Itt van például az Új Köztemető, amely hasonlóan nagy kiterjedésű, mint a Fiumei úti sírkert, és szintén egy kellemesen nagy zöld oázis a városban, de ahogy a Strava hőtérképe mutatja, futás szempontjából ennek ellenére is csak egy óriási fehér folt a környéken.

Az Új Köztemető futó-hőtérképe. Fotó: Strava

A következő példa a Farkasréti temető, amely azért különösen érdekes, mert a budai hegyvidék amúgy is kedvelt a futók körében, ráadásul ezt a temetőt keresztbe szeli a horrorsztorik alapján semmi jót nem ígérő nevű Denevér út.

Így néz ki a terület műholdas képe:

A Farkasréti temető műholdképe. Forrás: Google

És így néz ki a Strava térképe:

A Farkasréti temető futó-hőtérképe. Forrás: Strava

A hőtérkép jól kivehető vastag piros csíkokkal rajzolja körül a temetőt, és látszik, hogy a Denevér úton is sokan sokszor futnak, a temetőbe azonban szinte soha nem fut be senki.

A kisebb fővárosi temetőkben is ugyanez a minta, pedig még ezek is hosszabb körökre adnának lehetőséget, mint egy-egy sportpálya, vagy kisebb park (amelyekben egyébként a hőtérkép szerint a budapestiek rengetegen körözgetnek, talán jobb alternatíva híján). Az alábbi Strava térkép például a Csepeli temető fehér foltját ábrázolja.

A Csepeli temető futó-hőtérképe. Forrás: Strava

A temetőkben való futás világszerte megosztja az embereket, a kérdés nyilvánvalóan ott vetődik fel leginkább, ahol kevés az egyéb természetes zöldfelület. Annak a kérdésnek, hogy kegyeletsértő-e temetőben futni, elég kiterjedt nemzetközi irodalma van az interneten.

A következő példával azt mutatjuk be, hogy van olyan eset is, amikor a temetői futás magától értetődővé válik. Az alábbi műholdkép a Florida államban található Jacksonville egyik temetőjét (Evergreen Cemetery) mutatja.

A floridai Jacksonville temetőjének műholdképe. Fotó: Google

Ebben a temetőben hangsúlyozottan szabad a futás, olyannyira, hogy már 20 éve futóversenyeket is rendeznek benne. Stílusosan Halloween előtt pár nappal, a rendezvény neve pedig Evergreen Pumpkin Run (Evergreen Tök Futás), és töklámpásokkal jelzik az útvonalat.

A Strava hőtérképe ordítóan mutatja, hogy a környékbeliek ide járnak futni:

A floridai Jacksonville temetőjének futó-hőtérképe. Fotó: Strava

Ha pedig nagyobb térképkivágásból nézzük, akkor az is látszik, hogy sok futó néhány jól meghatározható útvonalon szokott kifutni a temetőhöz, vagyis igazi futókirándulóhely lett belőle.

A floridai Jacksonville futó-hőtérképe. Fotó: Strava

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet futás hőtérkép sírkert Strava temető Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.