Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 6. 11:45 Élet

Ne lepődj meg, ha az étteremben minden nap más a pincér és a szakács

Miután a taxisok és a futárok jelentős része alkalmazottból magánvállalkozó lett, Amerikában most már a konyhai személyzet tagjai is egyre inkább a saját lábukra állnak. A folyamatot ezúttal is a technológiai fejlődés hajtja, az Egyesült Államokban két alkalmazás, a Pared és az Instawork is nagyon népszerű lett.

Mindkettő ugyanazt csinálja: az éttermeket és a konyhai személyzet tagjait hozza össze alkalmi munkára, a munkadíj egy bizonyos részéért. A New York Times riportja szerint egyre többen hagynak fel a rendes állásukkal és állnak át a szabadúszó életformára. Mivel óriási a munkaerőhiány, megtehetik, hogy saját maguk osztják be az idejüket, annyi munkát vállalnak, amennyit szeretnének, és inspirálóan hat rájuk az is, hogy folyton új, addig ismeretlen környezetben dolgozhatnak.

A riportban bemutatott szakács például azt mondja, a munkalehetőségek éjjel-nappal özönlenek a telefonjára, éjszakára ki kell kapcsolnia az értesítéseket, ha aludni akar. Korábban egy manhattani vegetáriánus étteremben dolgozott főállásban, de amióta szabadúszó lett, már több mint 70 étteremben fordult meg, és mindenhova csak alkalomszerűen, egy-egy műszakra ugrik be.

Munkaügyi szempontból sokan ezt a folyamatot is aggasztónak tartják, az amerikai szabályok szerint ugyanis az ehhez hasonló szabadúszó vállalkozók gyakorlatilag elvesztik a szakszervezeti tagság, a kollektív bértárgyalás és a kollektív szerződés lehetőségét, sőt ha nem gondoskodnak magukról, akkor az egészségügyi ellátásukat is. Válság esetén ők kerülnek a leghamarabb nehéz helyzetbe.

Az Instawork eddig 28 millió dollár kockázati tőkét kapott, 11 városban közvetít munkalehetőségeket, és majdnem félmillió használója van, a 2015-ben indult Pared pedig mostanában lépte át a 100 ezres felhasználószámot.

A Pared vállalkozói 2018-ban átlagosan 19,66 dollárt kerestek óránként, az Instawork San Francisco környékén 22,77, Los Angelesben pedig 19,37 dolláros átlagos órabért tudott közvetíteni. Ám a vendéglősök számára ez nagyon érzékeny téma, próbálják bizalmasan kezelni a beugrók órabérét, mert ha esetleg az derül ki, hogy a főállású személyzet tagjai kevesebbet kapnak, az hamar megmérgezheti a konyhai légkört.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet beugró étterem Instawork konyha Pared szabadúszó szakács Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Vámosi Ágoston
2025. április 9. 06:06 Élet

Szinte az egész országot letarolták a hajnali fagyok, óriási a kár a gyümölcsösökben

Csak a Nyugat-Dunántúl úszta meg, máshol a gyümölcsfák virágai nem bírták a fagyokat. Olyan gazdával is beszéltünk, akinél 60-80 százalékos a kár.

Stubnya Bence Torontáli Zoltán
2025. április 3. 17:00 Élet, Közélet

A köztéri ivás lett a kocsmák fő versenytársa, és ezen nem segít a kocsmaprogram

Egyre gyakoribb, hogy a lakossági panaszok miatt az önkormányzatok fellépnek a boltok előtti italfogyasztás ellen, de egy dohányboltnak már nem lehet megtiltani, hogy éjszakai szeszforrás legyen.

Stubnya Bence
2025. március 31. 06:01 Élet, Pénz

Meglepő városokban kell keresni a leggyorsabban dráguló lakótelepi lakásokat

Az abszolút listán Pest és Debrecen kiszorította Győrt és Sopront, de a leggyorsabb áremelkedés Komlón, Várpalotán, Miskolcon és Szegeden ment végbe.

Fontos

Bucsky Péter
2025. április 10. 13:34 Világ

Ezek az országok nyerik a legtöbbet azzal, hogy Trump visszavonulót fújt

Szegény, fejlődő országok lettek volna a „kölcsönös" vámok legnagyobb vesztesei, számukra nagyon nem mindegy, mi lesz a 90 napos felfüggesztés után.

Schaffhauser Tibor
2025. április 9. 17:20 Világ

Sokat veszíthetünk azzal, hogy még mindig nincs uniós klímacél 2040-re

Középtávú cél nélkül nehezebb a klímaátmenet, pedig a magyar elemzések szerint is megérné a gyorsabb átállás a kibocsátásmentes gazdaságra.

Vámosi Ágoston
2025. április 9. 14:35 Világ

Tovább durvul a kereskedelmi háború, és még kész sincs az EU válasza

Kína visszalőtt az 50 százalékos emelésre, az EU számára az a kérdés, hogy keménységgel vagy kompromisszumkészséggel kerülhet-e közelebb a céljához.