Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 24. 14:54 Vállalat

Közel félmilliárdot termeltek Andy Vajna örököseinek Sebestyén Balázsék

Pár éven keresztül a hazai rádiós piac üstököse volt a Rádió 1, amelyet Andy Vajna a Roxy budapesti frekvenciáját megszerezve épített fel az akkor még Simicska Lajos kezében lévő Class FM-mel szemben. Ez egyrészt úgy volt lehetséges, hogy egy törvényi kiskaput kihasználva vidéki rádiókkal kapcsolódott hálózatba, így a nap nagy részében ezek is a Rádió 1 műsorát sugározták. Vagyis egy idő után lényegében országos rádióként működhetett az adó.

Ehhez az anyagi alapot pedig az állami hirdetések teremtették meg, ami lehetővé tette a magyar rádiós piac valószínűleg legnagyobb húzónevének számító Sebestyén Balázs leigazolását, aki 2016 decemberében társaival a Rádió 1-re költöztette a reggeli műsorát. Az Átlátszó gyűjtése, illetve a Kantar Media adatai szerint a Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft. az indulás évében, 2016-ban listaáron 214 millió forint állami hirdetéshez jutott hét hónap alatt. A rákövetkező évben már 1,84 milliárd volt az állam listaáras költése, majd tavaly 2,73 milliárd forint.

Ez alapján nem érzékelhető törés, a háttérben azonban több olyan fejlemény is történt, amely alapjaiban befolyásolta a Rádió 1 helyzetét. Az egyik, hogy a Class FM elvesztette a frekvenciáját, így aztán a 2017 végétől Budapesten sugárzó Retro Rádió tavaly év közepétől országosan foghatóvá vált. A tulajdonos ekkor itt is Andy Vajna volt, és talán mondani sem kell, hogy a kormánynak nem kellett tartania kritikus hangvételű hírszerkesztéstől. Ez már önmagában is csökkentette a Rádió 1 fontosságát.

Míg azonban a Retro Rádió bekerült az új jobboldali médiaholdingba, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba, a Rádió 1 kimaradt a KESMA-ból. Akkoriban sokan találgatták, hogy ez vajon Andy Vajna partizánakciója volt-e, vagy szolgálataiért cserébe a hatalom megengedte neki a különutasságot.

A filmipari kormánybiztos januári halála a Rádió 1 szempontjából is új helyzetet teremtett, bár itt nem derültek ki olyan furcsaságok, mint a TV2-nél, ahol azóta megtudhattuk, hogy Andy Vajna valójában már évekkel ezelőtt eladta a tévét egy cinkotai nőnek, ahonnan azóta továbbvándorolt, és jelen állás szerint a Takarékbank-vezér Vida Józsefnél köthet ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAndy Vajna már 2016-ban eladta a TV2-t egy 60 éves cinkotai nőnekEgy 20 milliárdos előleg miatt teljesen másképp néztek ki a kereskedelmi tévé tulajdonosi viszonyai az utóbbi években, mint ahogy eddig tudtuk. A TV2 legutóbbi eladásának igazi története.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy a kormánynak már nem fontos, hogy jól menjen üzletileg a Rádió 1-nek. A Média1 múlt héten – szintén a Kantar adatbázisa alapján – arról írt, hogy míg tavaly az év első harmadában a Radio Plus reklámbevételének 21 százaléka jött az államtól, addig idén január és április között már csak a 6 százaléka. Forintban kifejezve 756 millióról 293 millióra csökkent az államtól származó listaáras reklámbevétel. Ráadásul a médiahatóság is kritikusabb lett a Rádió 1-gyel szemben, több szankciót is kirótt, és tavallyal szemben az idén nem használhatja a tihanyi frekvenciát, ahogy más sem.

Problémákra utalt az is, hogy a Radio Plus nem tette közzé a május végi határidőre 2018-as üzleti beszámolóját, de ezt végül pár napja pótolta. Ebből kiderült, hogy a cégnek kevésbé volt jó éve, mint 2018-ban, árbevétele 2,8 milliárdról 2,1 milliárdra csökkent. 2017-ben a forgalom nagy része, 2,5 milliárd forint médiareklám soron folyt be, amelyet közel 300 milliós reklámügynöki tevékenység egészített ki. Idénre mindkét sor majdnem lenullázódott*Médiareklámból 5,4 millió folyt be., és az árbevétel majdnem egésze reklámidő-értékesítés soron keletkezett. Ez inkább csak könyvelési változásnak tűnik, mindenesetre egyértelmű, hogy visszaesett a hirdetésekből származó bevétel. Más pedig nem nagyon van*Összesen 83 millió folyt be egyéb árbevétel, illetve továbbszámlázott tételek soron., ami persze a kereskedelmi rádióknál megszokott dolog.

A kiadások között a műsorkészítésért kifizetett összeg 460 millióról 889 millióra nőtt*Az igénybe vett szolgáltatások soron., míg reklámra, valamint jutalékokra és jogdíjakra sokkal kevesebbet költöttek. A bevételcsökkenés nagyjából arányosan végiggyűrűzött az eredménysorokra, így az adózott eredmény 879 millióról 483 millió forintra csökkent.

A Radio Plus kiegészítő melléklete szerint ezt az összeget várhatóan osztalékként kifizetik, igaz, a szintén május végi keltezésű alapítói határozatban erről nem rendelkeztek. A két aláíró egyébként Vajna egykori üzlettársa, Samuel Russel Falconello, valamint özvegye, Vajna Tímea. A Radio Plus két lépcső közbeiktatásával a Las Vegas-i bejegyzésű Cinergi Pictures Entertainment Inc. tulajdona.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVajna Tímea havi 4 millióért beszállt a Vajna-örökséget összefogó cég vezetésébeMárciustól Vajna Tímea társirányítja az elhunyt férje, Andy Vajna magyarországi birodalmát összefogó az AV Invetsments Kft.-t. Az örökség jövője még mindig bizonytalan.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Andy Vajna Rádió-1 Sebestyén Balázs Vajna Tímea Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.