Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. október 6. 15:08 Világ

Több száz millió euróba került Spanyolországnak a katalóniai erőszak

Közel három éve nem vittek ki annyi pénzt a spanyol piacról, mint a múlt héten: a Financial Times szerint az október 4-vel záródó héten 229 millió dollárt (több, mint 61 milliárd forintot) vontak ki spanyol tőkealapokból. A spanyol hatóságok múlt hétvégén erővel próbálták meggátolni a központi kormányzat által törvénytelennek tartott katalán elszakadásról szóló népszavazást.

A rendőri brutalitásról szóló képek bejárták a nemzetközi sajtót, a túl erőszakos fellépés miatt komoly kritikákat kapott a spanyol kormány. Mindezzel ráadásul valószínűleg csak rontottak a helyzeten, mert a referendum eredményét – részben épp a hatóságok közbeavatkozása miatt – nem lehet készpénznek venni, a tartomány elszakadása továbbra is napirenden van. Sőt, a hétvégi botrányt követően több szakértő is úgy vélekedett: akár napokon belül kikiálthatja függetlenségét Katalónia.

A katalán elszakadástól nem véletlenül tartanak a befektetők, a régió ugyanis a spanyol gazdaság egyik legfontosabb motorja. A teljes spanyol GDP ötödét adja a tartomány, az egy főre jutó GDP pedig nemcsak a spanyol, de az uniós átlagot is meghaladja. A szakadást tehát csúnyán megszenvedné a spanyol gazdaság. Igaz, ugyanez elmondható Katalóniáról is, amely minden nemzetközi szerződését tárgyalhatná újra, és évekre kizuhanna az Európai Unióból.

Ezért kezdtek nagyütemben tőkét kivonni az országból a befektetők. Egy héten belül a mostaninál több pénz utoljára 2014 novemberében hagyta el az országot, igaz, akkor bő félmilliárd dollárnál. Azóta viszont – különösen az év első felében – sokkal inkább ellentétes pénzmozgás volt jellemző, azaz egyre szívesebben fektettek pénzt spanyol eszközökbe.

Legutóbb egyébként szintén a katalán elszakadás okozott hasonló riadalmat a piacon: 2014 novemberében is egy népszavazást követően kezdtek el elszállingózni a befektetők. Akkor hónapokig tartott a tőkekivonás: 2015 tavaszáig kellett várni a fordulatra. Most a Financial Timesnak nyilatkozó szakértők többsége arra számít (vagy inkább abban bízik), hogy hamarabb megnyugszanak a kedélyek. Sokan úgy vélik, hogy a piac túlreagálta a történéseket, hiszen a legkedvezőtlenebb forgatókönyvnek, tehát a katalán elszakadásnakmég mindig nagyon csekély az esélye. De az már sokkal valószínűbb, hogy a katalán, és a spanyol kormányzat közötti feszültség tartós marad.

Mindenesetre a spanyol tőzsde teljesítményét a szakértők egy része biztatónak tartja. Bár a legfontosabb helyi index elég nagyot zuhant a hétvégi eseményeket követően, a visszaesést csütörtökön nagyrészt korrigálta (igaz pénteken ismét csökkenni kezdett).

Fotó: AFP/Europress

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Katalónia Spanyolország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.