Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. március 1. 11:31 Világ

Olyan géppel háborúzik egy atomhatalom, amelyet mi már rég kikukáztunk

Kissé váratlanul forrósodott fel ismét a helyzet Kasmírban India és Pakisztán között, miután egy pakisztáni gyökerű terrorszervezet február közepén megtámadott egy indiai félkatonai gépkocsioszlopot, megölve 40 embert, mintegy kéttucatot pedig megsebesítve. A megtorlás nem váratott magára sokáig, amelynek nyomán kisebbfajta légi háború bontakozott ki a két ország között.

Február 26-án az indiai légierő Mirage 2000 típusú repülőgépei hajtottak végre légicsapást Kasmír pakisztáni ellenőrzés alatt álló részén a támadást magára vállaló terrorszervezet bázisa ellen. Az indiaiak sikeresnek ítélték meg az akciót, míg a pakisztániak szerint semmifajta kárt nem okoztak a bombák.

Az ezt követő eseményekről is ellentmondásosak a beszámolók, az egyetlen biztos pont, hogy a pakisztániak lelőttek egy indiai MiG-21-est, a pilótáját pedig elfogták. A pakisztániak azt állítják, hogy lelőttek egy másik, ugyanilyen típusú indiai vadászgépet is, amit India tagad. Emellett azt állítja, hogy lelőtt egy pakisztáni F-16-ost, amit viszont Pakisztán nem ismer el.

Biztosan kell még némi idő, hogy ezekben a kérdésekben tisztán lehessen látni, mindenesetre érdekes, hogy milyen gépek csaptak össze. Pakisztáni részről egyébként még ez is vitatott, az ország légiereje azt állítja, hogy a térségben nem is használt F-16-osokat. A széles körben elterjedt amerikai típus (egyik változata) a francia gyártmányú Mirage 2000-essel együtt egyébként az első Orbán-kormány idején versenyben volt a magyar vadászgéptenderen, amelyen végül a svéd Gripen futott be.

A szovjet MiG-21-eseket ennél is jobban ismerhetjük, évtizedeken át ezek képezték a magyar légierő gerincét,

végül 2000-ben vonták ki a típust a hazai állományból. A tervezését tekintve az 50-es évekből származó gép – természetesen korszerűsített formában – valamennyire még tartja magát a térségünkben is, Románia és Horvátország hadrendben tartja, bár már folyamatban van a leváltásuk.

India nemcsak vásárolta a típust a Szovjetuniótól, hanem saját maga is gyártotta, és ma már messze ez az ország számít a legnagyobb MiG-21-üzemeltetőnek. Ami meglehetősen érdekes annak fényében, hogy egy atomhatalomról és a világ egyik leggyorsabb gazdasági növekedését felmutató országáról van szó. A MiG-21-es ugyanis minden korszerűsítése ellenére összességében elavult konstrukciónak számít, csapnivaló baleseti statisztikával, így furcsa, hogy az indiai légierő ezt küldte a presztízse szempontjából létfontosságú harcba, miközben sokkal korszerűbb gépekkel is rendelkezik, például az orosz Szu-30-asokkal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ F-16 india légiharc MiG-21 Mirage-2000 Pakisztán Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.