Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. február 26. 14:01 Pénz

Kilenc évvel kullog Budapest mögött a legrosszabbul fizetett megye

A cikk eredetileg az Mfor.hu-n jelent meg.

Az elmúlt közel egy évtizedben hatalmasra hízott a szakadék a legnagyobb és a legalacsonyabb átlagos nettó fizetést regisztráló megyék között. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megyei lebontású adatai alapján 2018-ban a legmagasabb fizetést regisztráló Budapesten 275 273 forint volt az átlagosan hazavitt összeg, szemben a legalacsonyabb összeget rögzítő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével, ahol mindössze 153 451 forintot vihettek haza a dolgozók átlagosan.

A differencia 79,3 százalék, nominálisan több mint 120 ezer forint – vagyis

majdnem egyhavi bérrel több pénzből gazdálkodhatnak azok, akik a fővárosban dolgoznak, mint azok, akik az ország keleti felében.

A helyzetet még inkább súlyosbítja az a tény, hogy annyit, amit átlagosan tavaly év végén hazavihettek a szabolcsiak, a budapestiek már 2009-ben megkerestek átlagosan. Akkor a fővárosban 152 ezer forint volt az átlagos nettó fizetés, Szabolcsban pedig 100 ezer forint. A két értékből is már sejthető, akkora szakadék közel sem volt nettók terén, mint ami mára kialakult.

 

A fővárosi bér elszakadása a mezőnytől az országos átlagot is felhúzza, a mögötte következő legmagasabb nettó ugyanis Győr-Moson-Sopron megyében regisztrálták, és közel 50 ezer forinttal kevesebb összeg, 226 ezer forint. Így, 

ha Budapestet kivennénk a számításból, akkor az országosan jellemző átlagos 219 ezer forint helyett 188 ezer forintos nettó fizetésről tájékoztatna a KSH.

Noha tavaly Szabolcs megyében jobban emelkedtek a fizetések, mint a fővárosban, nagy előnyt nem tudhat magáénak. Az ország keleti csücskében 11,8, a fővárosban pedig 10,4 százalékos volt a növekedés mértéke, ami csak nagyon lassú felzárkózásra enged következtetni.

A háttérben nemcsak a minimálbér-emelések közvetlen és közvetett hatása mutatkozhat meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hanem technikai okokkal is magyarázható a fővárosinál nagyobb mértékű bérnövekedés. A kormány ugyanis elkezdte szűkíteni a közfoglalkoztatási programokat, ahol a minimálbérnél is alacsonyabb fizetés érhető el, ez pedig lehúzza a megyei átlagot. Tavaly azonban nemcsak országosan, de Szabolcs megyében is kevesebb közfoglalkoztatott volt, bár ez továbbra is az ország azon része, ahol a munkaerőpiacon meghatározó szerepet töltenek be ezek a programok az egyéb, piaci munkalehetőségek alacsony száma miatt.

A legnagyobb mértékben egyébként Veszprém megyében nőttek a nettó bérek, 13,2 százalékkal, a legkisebb növekedést pedig Budapesten és Vas megyében regisztrálták, 10,4 százalékosat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNőttek a fizetések, de a többség még mindig alig jön ki a pénzébőlA bruttó átlagkereset 329,9 ezer, a nettó 219,4 ezer forint volt tavaly, a magyarok több mint felének azonban még mindig csak az alapvető megélhetésre elég a pénze.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Budapest fizetések KSH nettó keresetek Szabolcs-Szatmár-Bereg Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.