Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. február 18. 12:01 Élet

Élőben lehet megnézni, hogyan készül egy 75 milliós aranytömb

Ha valaki szereti az aranyat, és a nyugat-ausztráliai Perth-ben jár, ne hagyja ki a helyi pénzverde attrakcióját, amelynek során naponta hétszer az érdeklődők szeme előtt öntenek újra egy 6,35 kilós aranytömböt. Ennek során a fémet 1063 Celsius-fokra hevítik fel az öntőüstben, ahonnan az öntőformába kerül, ahol körülbelül 90 másodperc alatt megszilárdul. Ezt követően egy vízzel teli hűtőmedencébe kerül, és 15 másodperc alatt annyira lehűl, hogy meg is lehet érinteni.

A vállalat vezérigazgatója a Bloombergnek azt mondta, hogy mivel a látogatóközpont 1993-as megnyitása óta folyamatosan ugyanazt az aranyrudat olvasztják meg és öntik újra, ezért 

ez a tömb már több mint 65 ezer alkalommal esett át ezen a folyamaton.

Az azóta eltelt időszak során 1999-ben érte a legkevesebbet ez az aranyrúd, 51 ezer (amerikai) dollárt. A legtöbbet pedig 2011-ben, amikor 390 ezret. A pár nappal ezelőtti unciánkénti 1310 dolláros világpiaci árral számolva mostanában az értéke 267 ezer dollár körül van, vagyis nagyjából 75 millió forint. Ennek megfelelően minden nap végén a cég egyik trezorjába teszik.

Kína után Ausztrália a világ második legjelentősebb aranytermelője, az országban kitermelt mennyiség 90 százalékát a perth-i pénzverde finomítja, de nem a városközpontban lévő, hanem egy másik létesítményében. De nemcsak ausztrál, hanem importált aranyból is készít érméket és rudakat, világpiaci részesedése saját számítása szerint körülbelül 13 százalékos.

A perth-i pénzverdét 1899-ben alapították, miután a régióban felfedezett lelőhelyek aranylázat váltottak ki a térségben. A Nyugat-Ausztrália tartomány birtokában lévő cég tavaly 13,3 milliárd dollárt bevételre tett szert tavaly arany-, ezüst- és platinarudak, valamint -érmék értékesítéséből.

A Bloomberg cikkében van néhány remek kép az öntésről és az aranyrudak tárolásáról, érdemes megnézni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRepülővel hozta haza a jegybank a háromtonnás aranytartalékotA jegybank saját épületében tárolja a nemzet aranyát, amelyet légi úton hozott haza.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet aranyérme aranyrúd pénzverde Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.