Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. február 8. 15:56 Adat

Húsz éve vergődik az olasz gazdaság, és még egy darabig nem is áll talpra

Rontott az olasz gazdaság teljesítményével kapcsolatos várakozásain az Európai Bizottság a legfrissebb gazdasági előrejelzésében. A legújabb prognózis szerint idén az olasz GDP lényegében stagnálni fog (0,2 százalékos többletet jósolnak az elemzők az előző évhez képest), miközben az összes többi uniós tagállamban a bruttó hazai termék növekedésére számít a bizottság. Ehhez képest a 2018 őszén megfogalmazott várakozások még 1,2 százalékos GDP-emelkedést vetítettek előre, igaz, ez a jóslat is a legpesszimistábbnak számított az unióban.

 

Az előrejelzések szerint tehát még egy darabig nem fog érdemben bővülni az olasz GDP, a bizottság 2020-ban is csak 0,8 százalékos növekedéssel számol az országban. Az olaszoknak azonban volt idejük hozzászokni a stagnáló, sőt, bizonyos tekintetben romló gazdasági körülményekhez. Amióta ugyanis 1999-ben bevezették az eurót, tulajdonképpen nem tud előremozdulni a dél-európai ország – jól látszik ez az alábbi ábrán, ami szerint az egy főre jutó GDP a tavalyi évben alig haladta meg az 1999-es szintet.

 


A Bloomberg összeállítása szerint élénk vita zajlik Olaszországban arról, hogy vajon jól vagy rosszul jártak-e az euró bevezetésével. Mindenesetre az országban a hagyományosan jelentős feldolgozóipar versenyképessége – különösen a kisebb cégeket nézve – jócskán visszaesett a közös valutára való áttérés után, mivel többé a líra leértékelésével nem lehetett az exportpiaci pozíciókat központilag javítani.

Ezt valamelyest ellensúlyozhatta volna, hogy egyúttal az olasz állam számára kedvezőbbé váltak a hitelezési körülmények, miután a monetáris politika feletti felelősséget átvette az Európai Központi Bank, ami növelte a befektetők bizalmát. Az olasz kormányok azonban nem tudták kihasználni az alacsonyabb kamatok által teremtett nagyobb mozgásteret az államadósság csökkentésére. A vállalati szféra pedig – bár valamelyest tudott profitálni az olcsóbbá vált hitelekből – a termelékenységén nem tudott javítani, ami az egyik, ha nem a legnagyobb probléma.

 

Persze nem csak negatív tendenciák jellemzik az olasz gazdaság elmúlt húsz évét. Az ország előre tudott lépni a versenyképességi rangsorokban, csökkent a bedőléssel fenyegetett banki hitelek állománya, nőtt az exporttevékenység, és 2013 óta több millió új munkahely létesült. Az olasz kormány politikai csatái a tagállamokkal és az uniós szervezetekkel azonban komoly veszélyt jelentenek ezekre eredményekre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég mindig nem világos, hogy az EU vagy Olaszország rántja el előbb a kormányt2400 milliárd eurónyi adósság reszketve várja, hogy valaki engedjen végre az Európai Bizottság és Olaszország vitájában.

A kedvezőtlen olasz helyzet gyökerei nem mellesleg messze visszanyúlnak az euró bevezetése előtti időszakra: a rugalmatlan munkaerőpiac, a túl nagyra nőtt közszféra, a széles körű korrupció, a szűkös oktatási költségvetés és a kis cégek túlsúlyával jellemezhető vállalati szféra mind tipikus olaszországi problémák voltak már jóval a kétezres évek előtt is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat európai bizottság gdp GDP-növekedés Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.