Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2017. november 26. 13:38 Világ

Ebből a három számból kiderül, miért nem szeretne senki koalícióra lépni Merkellel

Németországot 2005 óta irányítja Angela Merkel, akinek pártszövetsége megnyerte a legutóbbi német választást is. Csakhogy a múlt héten kiderült, hogy a szabad demokraták (FDP) nem engedtek annyit választási programjukból, hogy elképzelhető legyen a korábbi nyilatkozatok alapján egyetlen lehetséges végkimenetelnek gondolt Jamaika-koalíció, azaz a CDU/CSU (fekete), FDP (sárga) és a zöldek kormányzó szövetségének megvalósulása.

Ugyan tény, hogy a zöldek és az FDP között elég nagy az ideológiai szakadék, de a német politikában komoly hagyománya van a kompromisszum-keresésnek. A mostani koalíciós tárgyaláson részt vevő politikusok viszont arról számoltak be, hogy az FDP tárgyalói gyakorlatilag semmiben nem hajlandóak engedni. Mintha az FDP-nél nem is akartak volna kormányra kerülni. “Jobb egyáltalán nem kormányozni, mint rosszul kormányozni”, mondta a kispárt vezetője, Christian Lindner, aki 230 darab kibékíthetetlen közpolitikai ellentetére mutogatott.

Azóta az együttműködést eleve kizáró, azóta viszont egy kisebbségi CDU-kormány külső támogatását mégis megpendítő SPD merült fel alternatívaként, de ez sem tűnik biztosnak. Egyszóval senki nem akar együtt kormányozni Merkelékkel.

Erre van egy egyszerű magyarázat: Merkel 12 éve választásról választásra elpusztítja koalíciós partnereit.

Merkel mindig koalícióban vezette Németországot: 2005 és 2009 között a szocialista SPD-vel közös nagykoalícióban, aztán 2009 és 2013 között az FDP-vel, az utóbbi négy évben pedig megint az SPD-vel. Miközben a CDU/CSU végig 33-41 százalék között tarotta pártjai választási eredményeit, a koalíciós partnerei elég durván megsínylették a közös kormányzást.

 

Átlagosan 8,7 százalékponttal értek el rosszabb eredményt Merkel koalíciós partnerei négy év kormányzás után. Az FDP egészen nagy bajba került 2013-ban, amikor is a 2009-es választáshoz képest a szavazótáboruk 67 százalékát vesztették el, és még a parlamentből is kiestek. Az SPD pedig stabil 30-40 százalékos pártból 20 százalékos párttá vált, és csak a legstabilabb szavazóit tartotta meg.

Joggal alakult ki tehát az a nézet, hogy egy Merkellel közös koalícióból ő jól fog kijönni, a koalíciós társai pedig elviszik az összes balhét és rajtuk csattan a választók haragja. Az FDP és az SPD politikusai is úgy látják, hogy ha most magára hagyják Merkelt, az jót fog tenni a jövőbeli választási esélyeiknek – pedig nincs kizárva, hogy a választók a mostani patthelyzetért is őket fogják megbüntetni.

(Kép: AFP PHOTO / ANDERSEN)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ angela merkel németország választások Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.