Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 21. 16:51 Világ

Súlyos betegségekkel szemben leszünk védtelenek, ha eltűnnek a jó baktériumok

Ha az emberiséget fenyegető egészségügyi veszélyekről hallunk, általában egy potenciális járványról van szó, vagy arról, hogy az antibiotikumok a túlzott használatuk miatt egyre kevésbé hatásosak a baktériumok ellen. Az utóbbit általában veszélyként írják le, pedig az emberekben ezer milliárd számra vannak olyan baktériumok, valamint gombák és vírusok, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Ezek a mikroorganizmusok sokféle szerepet töltenek be az emésztés segítésétől az immunrendszer formában tartásáig.

Tudósok most arra figyelmeztetnek, hogy ezeknek a mikroorganizmusoknak a sokfélesége erősen visszaesőben van a nyugati életmódot folytató társadalmakban. Ebben olyan tényezők játszanak szerepet, mint a már említett túlzott antibiotikum-használat és a magas fokon feldolgozott élelmiszerek fogyasztása.

Az amerikai Rutgers Egyetem kutatói szerint az utóbbi 50-70 évben drámaian csökkent az emberi mikroorganizmusok változatossága az egymást követő generációkban. Maria Gloria Dominguez-Bello, az egyetem biokémiai és mikrobiológiai tanszékének professzora szerint 

ez valószínűleg szerepet játszik az asztma, a gluténérzékenység, az 1-es típusú cukorbetegség és az autizmus járványszerű terjedésében.

A Bloombergnek nyilatkozó szakember szerint ez a folyamat megállítható, de ehhez létre kell hozni a mikroorganizmusok olyan tárházát, mint a vetőmagoknál. „Vetőmagbankok” a világ sok országában léteznek, de a Norvégiához tartozó Spitzbergákon van a világ legnagyobbja, ahol több millió mintát őriznek biztonságos körülmények között.

A mikroorganizmusokat olyan helyeken érdemes begyűjteni, ahol nem használnak korszerű gyógyszereket. A Science magazin egy 2015-ös cikke szerint az antibiotikumot egyáltalán nem alkalmazó dél-amerikai őslakos közösségek tagjainak gyomrában kétszer többféle hasznos mikroorganizmus található, mint az Egyesült Államokban élő, egyébként egészséges emberekében.

Egy ilyen tároló például háborúk vagy járványok után lenne hasznos, a túlélők szervezetét meg lehetne erősíteni az onnan származó, közben persze felszaporítandó mikroorganizmusokkal. A Rutgers Egyetem szerint, ha hagyjuk elveszni a bennünk élő biológiai sokféleséget, azzal olyan veszélybe sodorjuk az emberiséget, mint amekkorát az éghajlatváltozás jelent.

A szakemberek úgy becsülik, hogy a „mikroorganizmus-bank” elindítása az első évben 3 millió dollárba (mintegy 835 millió forint) kerülne. A mintákat folyékony nitrogénnel töltött tartályokban tárolják majd a tervek szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ allergia asztma autizmus baktériumok betegségek cukorbetegség gombák vírusok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.