Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. szeptember 28. 13:08 Világ

Egy ötbetűs melléknév változtathatja meg Macedónia jövőjét

Az elmúlt években mindent megtett azért Macedónia, hogy a legegzotikusabb európai országnak tűnjön. Az egyetemes giccsnek állított emlékművé alakította saját fővárosát, világpolitikai jelentősége lett az itteni álhírgyáraknak, mindeközben egymást érték a festékbombás tüntetések és a belpolitikai fordulatok.

Macedóniában az elmúlt hetekben ismét több ezren tüntettek, mégpedig azért, hogy változtassák-e meg az ország nevét vagy sem. Vasárnap tartanak ugyanis arról népszavazást, hogy átnevezzék-e az országot Észak-Macedóniára, amelynek óriási jelentősége lehet a macedónok jövőjére nézve.

Macedónia 1991-ben vált függetlenné, és Görögország azóta képtelen elfogadni északi szomszédja nevét. A görögök attól tartanak, hogy Macedónia területi igényt formálna az ugyanilyen nevű görög tartományra, ezért blokkolják Macedónia felvételét az Európai Unióba és a NATO-ba.

A 27 éve tartó névvita viszont úgy tűnik, hogy megoldódhat, ugyanis ha a macedónok kiegészítik az ország nevét egy ötbetűs melléknévvel, akkor a görögök már nem fognak attól tartani, hogy elveszíthetik a tartományukat. Erről júniusban állapodott meg egymással Zoran Zaev, Macedónia kormányfője és Aléxisz Ciprasz görög miniszterelnök júniusban. A egyezmény értelmében a macedón alkotmányból el kell tüntetni a makedónokra mint ókori felmenőkre való utalást, a nép viszont maradhat macedón, nem kell átnevezni, mint az országot.

Ciprasz (jobbról a második) és Zaev (balról a második) a külügyminisztereik társaságában ünnepli a megállapodást. Fotó: AFP

A névváltoztatást súlyát mutatja, hogy a GfK felmérése szerint a gazdaság után ezt tartják a legnagyobb problémának a macedónok, mivel mintegy 80 százalékuk csatlakozna az EU-hoz és a NATO-hoz. A vasárnapi népszavazás egy kérdést fognak feltenni, amely így szól: „Támogatja az EU- és a NATO-csatlakozást a Görögország és Macedónia közötti egyezmény elfogadásával?”

Az előzetes felmérések szerint a többség támogatja a megállapodást, de így sem biztos, hogy Észak-Macedónia lesz az országból. Egyrészt a népszavazás eredményességéhez 50 százalékos részvétel kell, ami azért necces, mert a legnagyobb ellenzéki párt, az Orbán Viktor szövetségesének számító Nikola Gruevszki által alapított VMRO-DPMNE bojkottra szólította fel támogatóit. Másrészt a népszavazás után a parlamentnek kétharmados többséggel kell jóváhagynia a megállapodást, ami szintén kétséges, mivel a kormánypárti képviselők aránya hatvan százalék. Ráadásul a görög parlamentnek is ratifikálnia kellene az egyezményt.

A legnagyobb veszélyt a névváltoztatásra azonban Oroszország jelentheti. A névválasztás mellett Macedóniában kampányoló nyugati diplomatákkal szemben az oroszok nyíltan ellenzik a görögökkel kötött megállapodást. A New York Times szerint az orosz beavatkozást sejteti, hogy a korábbi nyugati választások befolyásolásának mintájára több száz új honlap jött létre a közelmúltban, amely a bojkottálást propagálja. Az orosz nyomulást mutatja az is, hogy Görögország két orosz diplomát utasított ki, akik a gyanú szerint igyekeztek megakasztani a görög-macedón tárgyalásokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Görögország Macedónia népszavazás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.