Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. szeptember 13. 13:36 Világ

Az afrikai városok nőnek a leggyorsabban a világon

Az a telek, amit 2007-ben 450 dollárért vettek meg Mali fővárosában, ma 11 ezer dollárt ér. A bamakói földárak elszállása annak a következménye, hogy szinte észrevétlenül, de Afrika a világ leggyorsabban urbanizálódó kontinensévé vált – írja a Financial Times.

Az ENSZ becslése szerint 2018 és 2035 között a világ 10 leggyorsabban növekvő városa afrikai lesz. A felgyorsult városiasodás ugyanakkor egyre nagyobb logisztikai problémát is okoz a pénztelen hatóságoknak a kontinensen. A Világgazdasági Fórum a földrész leggyorsabban növekvő városait gyűjtötte össze, a lakosság óránkénti gyarapodása alapján:

A Világbank egy tanulmánya szerint Fekete-Afrikában ma 472 millió ember él városokban, ám a magas születésszám és a belső vándorlás miatt a városi lakosság 2040-ig megduplázódhat, így eléri az egymilliárd főt. Ezzel a tempóval pedig az itteni települések messze lehagynának minden más várost a világon.

A gyorsuló urbanizáció is az oka, hogy egy ideje mindenhol Afrika felemelkedését emlegetik, a McKinsey 2016-ban elemzést is készített a földrész termelékenységének motorját adó gazdaságokról.

A cég becslése szerint 2015 és 2045 között évi 24 millió fővel növekedhet a városi lakosság Afrikában, miközben Indiában csak 11 milliós, Kínában pedig 9 milliós lehet ez a bővülés. Emellett megmutatták, hogy az urbanizáció erősen összefügg a reál GDP-növekedéssel, ugyanis a városok termelékenysége több mint a duplája a vidékének. Az alábbi ábra az egyes kontinensek, térségek városi lakosságának múltbeli és várható számát, illetve arányát mutatja. 

Ugyanakkor a városok terjeszkedésének menedzselése komoly nehézségekkel is jár, a közszolgáltatások, a lakhatás, a bűnözés és a népsűrűség megugrása mind hatalmas kihívás.

Egy bamakói egyetemi tanár szerint a város egyenesen egy időzített bomba, ugyanis nincs elég erőforrása és intézményi kapacitása megbirkózni a növekedéssel. Még egy rendes földhivatali nyilvántartás sincs, ami miatt évekig mennek a perek ugyanazokért a földterületekért. Emellett a gyors népességbővülés a közszolgáltatásokat is túlterhelte, ennek ellenére egyáltalán nincs terv arra, hogyan kellene alkalmazkodnia az út-, a víz- és az áramhálózatnak vagy a tömegközlekedésnek a terjeszkedéshez.

A Világbanknál a kontinens fejlődéséért felelős vezető közgazdász állítja, az urbanizáció jóval gyorsabban történik, mint ahogyan azt a jövedelmek diktálnák. Miközben a lakosság 40 százaléka városokban él, az egy főre jutó GDP csak 1100 dollár. Ázsiában 3500 dollárnyi jövedelem jutott egy főre, amikor a kontinens ugyanitt tartott az urbanizációban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjra kétmilliós nagyváros lesz Budapest húsz év múlvaA vidék viszont elnéptelenedhet, Miskolc lakossága például a harmadával eshet vissza. Ezt jósolja az Európai Bizottság kutatóközpontjának hosszú távú modellje.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Afrika fejlődés urbanizáció város Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.