Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 23. 12:36 Világ

Elkezdődött az amerikai-kínai vámháború második felvonása

Újabb mérföldkőhöz ért az amerikai-kínai kereskedelmi háború, miután csütörtökön az Egyesült Államok újabb 16 milliárd dollárnyi kínai importárura vetett ki 25 százalékos vámot. Kína azonnal meg is torolta a lépést, és ugyanekkora összegben vetett ki vámot az USA cikkeire.

Az Egyesült Államok 279 kínai terméket tett a legújabb listájára, amelyek között félvezető anyagok, vegyi anyagok, műanyagok, motorok és elektromos robogók is vannak. Peking cserébe üzemanyagokra, acéltermékekre, autókra és orvosi eszközökre vetett ki büntetővámot, és jelezte, hogy panaszt fog tenni az USA-ra a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO).

Július elején került bevezetésre a Kínával szembeni amerikai védővámok első köre, aminek keretében 34 milliárd dollárnyi kínai termékre vetettek ki illetéket, a legújabb intézkedéssel együtt így már 50 milliárd dollárnyi kínai terméket sarcol meg az USA 25 százalékos kulccsal.

Az amerikai hatóságok emellett a héten tovább mérlegelik, hogy büntetővámmal sújtsanak-e még 200 milliárd dollárnyi kínai terméket, ahogyan azt Donald Trump augusztus elején felvetette. Ha ezt is bevezetnék, azzal az Amerikába irányuló kínai import több mint felét védővámok sújtanák.

A kereskedelmi háború már most feltornázta a tengeri és a légi fuvardíjakat, illetve a raktározási költségeket is az USA-ban, ugyanis az importőrök a tarifák bevezetése miatt tömegesen előrehozták a megrendeléseiket – írja a CNBC. Egy kínai kereskedelemügyi delegáció egyébként éppen ma ül tárgyalóasztalhoz Washingtonban az amerikai féllel, de a középszintű egyeztetésen nem sok előrelépés várható.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai védővámok kereskedelmi háború Kína usa védővám Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.