Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 15. 12:06 Világ

A természetet is kizsákmányolják az adóparadicsomokban működő cégek

Az Amazonas-medence esőerdőinek irtásában és az elterjedt illegális halászatban is komoly szerepe van az adóparadicsomoknak, állapította meg egy tanulmány, amely szerint globális problémáról van szó.

A Nature Ecology and Evolution folyóiratban megjelent kutatás szerint a brazil szójababtermesztő és marhatenyésztő vállalkozásokhoz érkező rengeteg külföldi tőke olyan államokból jön, amelyekben alig kell adózni, és ahol nincs pénzügyi transzparencia. Az elemzés emellett arra jutott, hogy az illegális vagy szabályozatlan halászatban résztvevő hajók nagy részét is adóparadicsomokban regisztrálták.

A tanulmány szerzői szerint 

az adóparadicsomok nagy valószínűséggel a környezeti pusztítás számos formáját támogatják világszerte, beleértve az illegális fakivágásokat és a vadon élő állatok kereskedelmét.

Az adóparadicsomok használata csökkenti a pénzügyi átláthatóságot, ha pedig nincs átláthatóság, akkor elszámoltathatóság sincs – fejtette ki az Independentnek a kutatás vezetője.

A kutatócsoport az Amazonas-medencében működő marha- és a szójaágazatot vizsgálta meg, és azt találta, hogy 2000 és 2011 között az ottani befektetések 70 százaléka – több mint 18 milliárd dollár – adóparadicsomokon keresztül érkezett, legtöbbször a Kajmán-szigetekről.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs értelme betiltani a pálmaolajat, mert a helyettesítői még jobban rombolnák a természetetA Természetvédelmi Világszövetség új tanulmánya arra jutott, hogy az összes alternatíva közül még az olajpálma a leggazdaságosabb olajos növény.

 

A tanulmány második részében az adóparadicsomok és az illegális halászat közötti tevékenységet vizsgálták, amiből kiderült, hogy a törvénytelen, nem bejelentett, illetve szabályozatlan halászatban részt vevő hajók 70 százalékát is adóparadicsomokban regisztrálták, legtöbbször Belizében és Panamában. Globálisan ugyanakkor ez az arány mindössze 5 százalék.

Az adóparadicsomok jellemzően nagyon laza szabályozással rendelkeznek a tengeri tevékenységeket illetően, mivel vagy nem akarják, vagy nincs kapacitásuk az illegális tevékenységeket visszaszorítani.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUgyanarról a halászhajóról kerül a boltba a szabadon fogott és a hálóban vergődő halA tonhalkonzerven lévő jelölés nem hazudik, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen üzleti érdekek vannak a háttérben.

 

Oknyomozó újságírók már korábban felfedeztek néhány elszigetelt esetet, amikor bányászattal, illetve fakitermeléssel foglalkozó cégek adóparadicsomok szolgáltatásait vették igénybe, de általános problémaként még nem vizsgálták a jelenséget.

Beatrice Crona társszerző, a Svéd Tudományos Akadémia munkatársa úgy véli, hogy a rendszerszintű szemlélet hiánya nem meglepő, hiszen az adóparadicsomok pénzügyi átláthatatlansága miatt igen kevés adat áll rendelkezésre. Ugyan az adóparadicsomok szolgáltatásainak igénybevétele nem feltétlenül illegális, a szerzők szerint a adóelkerülési módszerek lényegében támogatják a környezet pusztítását.

Ha az adóparadicsomokra gondolunk, jellemezően a társadalmi, politikai és a gazdasági velejárók jutnak eszünkbe, azonban most már a környezet szempontjából is figyelembe kell vennünk, mondta Dr. Victor Galaz kutatásvezető, aki szerint az ENSZ-nek is napirendre kell venni az ügyet.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAddig trükköztek a multik, hogy ellopták a világ lakosságától a nyereség adó 9 százalékátHiába csökkentik az államok a társasági adót, a multik adóparadicsomokban számolnak el nyereségükkel. Lehet, hogy Magyarországon sem volt érdemes ennyit csökkenteni a cégek adóján.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adóelkerülés adóparadicsom erdőirtás környezetvédelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.