Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. október 7. 15:00 Adat, Élet

Kettészakította az országot a minimálbér-emelés és a bevásárlóturizmus

Durván 70 milliárd forinttal több pénzt hagytak augusztusban a vásárlók a hazai kiskereskedelmi egységekben, mint egy évvel korábban. A gyarapodás az ország szegényebb régióiban volt nagyobb, és főleg az élelmiszerboltok forgalma ugrott meg.

Miért fontos ez? A hazai gazdaság kilátásai szempontjából kifejezetten jó hír, hogy a vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a hazai kiskereskedelmi egységek forgalma ugusztusban.

  • Tavaly a háztartások fogyasztása volt a gyenge gazdasági teljesítmény egyik fő oka, idén azonban ez változhat: a fogyasztás érdemben hozzájárulhat a konjunktúrához és előretekintve is stabil eleme lehet a növekedésnek – fogalmazott gyorsértékelésében az Erste.

Számokban: az augusztusi kiskereskedelmi forgalom az egy hónappal korábbinál 0,8, az egy évvel ezelőttinél 3,2 százalékkal volt magasabb. A vásárlók összesen 1668 milliárd forintot hagytak a boltokban, szemben a tavaly augusztusi 1598 milliárddal.

  • A legnagyobb mértékben, közel 9 százalékkal az élelmiszer jellegű vegyes boltok forgalma nőtt, de a gyógyszerek, illetve az illatszerek iránti kereslet is látványosan emelkedett. Könyvből, ruhából és üzemanyagból viszont kevesebb fogyott, mint egy évvel korábban.

Alulnézet: országon belül jelentős eltérések voltak a kiskereskedelmi forgalom változásában. Bár az adatok mindenhol növekedést mutattak, miközben Győr-Moson-Sopronban alig 0,2 százalékos gyarapodást mértek, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében közel 6 százalékos ugrást regisztrált a KSH.

  • Általánosságban is az látszik, hogy az ország nyugati és észak-nyugati részén csak kismértékben emelkedett a forgalom, a keleti országrész megyéiben viszont messze meghaladta az átlagot a növekedés üteme.

Mit mondanak ők? Az országon belüli eltéréseknek több oka is lehet. Elég látványos, hogy az északi és nyugati országhatár mentén kisebb volt a növekedés, amiben szerepe lehet az egyre növekvő bevásárlóturizmusnak – mondta a G7-nek Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.

  • A minimálbér emelésének pedig abban lehet hatása a szakértő szerint, hogy az alacsonyabb jövedelmű régiókban a lakosság nagyobb részét érintette az intézkedés, ezért is nőhetett átlag felett a forgalom.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerértTényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több magyar vásárlót csábítanak el a szlovák, román boltok, a hazai költségvetés nagy bánatáraSokkal gyorsabban nő a magyarok külföldi költése, mint a hazai, ez pedig a költségvetésben is százmilliárdos nagyságrendű lyukat üt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet bevásárlóturizmus fogyasztás kiskeresedelem kiskereskedelmi forgalom minimálbér minimálbér-emelés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. október 3. 04:42 Adat, Élet

Adóparadicsom a focisták számára Magyarország

Még Monacónál is kedvezőbb adózási feltételeket teremtett a kormány a hazai futballban. Ennek is köszönhetően versenyezhet a Fradi már nyugat-európai klubokkal is játékosokért.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 30. 11:22 Adat, Közélet

Betiltaná az erkélynapelemeket a kormány, és a tetőkön is szigorítana

Az erkélynapelemekre teljes tiltás szerepel az új jogszabály-tervezetben, de ellehetlenítenék a lapostetőkre történő telepítést is.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 27. 10:55 Adat

Jön a hideg, de már szeptember közepén fűteni kezdtünk

Már az előző lehűlés hatására látványosan megugrott a kisebb fogyasztók gázfelhasználása Magyarországon.

Fontos

Török Zoltán
2024. október 6. 05:39 Világ

Van már akkora bajban Európa, hogy Egyesült Államok legyen belőle?

A Draghi-jelentés jó látleletet nyújt az EU gazdasági kihívásairól, de erősen kérdéses, hogy érdemes és lehetséges-e a központosítás felé elmozdulni.

Stubnya Bence
2024. október 5. 14:59 Közélet, Pénz

A Pénzügyminisztérium szerint kacsa a Nők 43+ról szóló hír, marad a Nők 40

Megjelent a hír, hogy 2025-től Nők 43+ lesz a Nők 40 helyett, és az OECD is javasolt a szigorítást, de a kormány nem tervez ilyesmit.

Stubnya Bence
2024. október 5. 05:00 Podcast

Nagyrészt kidobott közpénz a külföldi beruházások állami támogatása

Miért kritizálta Matolcsy György a kormányt azzal, hogy túl sok állami forrást fordít a külföldi működőtőke bevonásra és újraiparosításra? A G7 Podcastban Medve-Bálint Gergővel, a téma kutatójával beszéltük át.