Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. szeptember 3. 15:14 Élet, Vállalat

Kivonul Magyarországról a pár éve még 250 főt foglalkoztató fémöntő multi a jelek szerint

Miután nemrég 80 fővel csökkentette alkalmazotti létszámát, szeptemberben pedig a berendezéseit is árverésre bocsátja, minden jel arra utal, hogy az Omco International bezárja magyarországi gyártóüzemét. A cég cikkünk megjelenéséig nem reagált megkeresésünkre.

  • A társaság, illetve jogelődje, az amerikai tulajdonban lévő Ross Mould Nemzetközi Öntvénygyártó Kft. 1998 óta állított elő Miskolcon üvegipari öntőformákat.

Számokban: a céget 2020 óta nevezik Omco Hungary Kft.-nek, fénykorában 250-280 főt foglalkoztatott. Az elmúlt években több milliárd forint bevétel mellett masszív veszteséget termelt, alkalmazotti létszáma folyamatosan apadt, idén júniusban 143 főről már 60-ra esett, júliusra pedig 39-re fogyott.

Tágabb kontextus: a legutóbbi céges beszámoló kiemeli, hogy a nemzetközi üveggyártó piac 2023-ban és 2024-ben is nehéz helyzetbe került, az üveggyárakban a készletek nagyon magasak, ezért a cég megrendelései is visszaestek.

  • A fő ügyfelek (Ardagh, OI, Verallia, Saverglass) sorra kapacitást csökkentettek, gyártósorokat zártak be; a kínai versenytársak nyomása egyre nagyobb, az európai Zöld megállapodás pedig a hulladékok újrahasznosítására koncentrál, ami szintén nem kedvez a gyártásnak.

Alulnézet: egy korábbi leírás szerint a miskolci üzemnek elég széles termékskálája volt, dekorálatlan sima bébiételes üvegtől kezdve a facettes konzerven át a gazdagon díszített, rendhagyó formájú palackig szinte mindenféle italos, konzerves, gyógyszerészeti és kozmetikai tároló üvegedény öntőformáját készítette.

  • Az Omcónak Közép-Kelet-Európában Romániában, Horvátországban és Szlovéniában is van még gyártóüzeme, a jelek szerint a kapacitáscsökkentés áldozata a magyar egység lett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁrverezik a fantomgyárat, amelyen 7-8 milliárdot bukott a magyar államA rejtélyes történetű befőtt-, ásványvíz- és konzervgyárhoz az utóbbi évek gazdaságtörténetének egyik legfurcsább üzleti története kapcsolódik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA mesterséges intelligencia is szerepet játszhatott a váci IBM-gyár bezárásábanAz IBM 1996 óta gyártott Vácon, 2021-ben még 3000 főt alkalmaztak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat bezárás fémöntés gyár Miskolc Omco üvegipar Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 14:18 Élet, Világ

Euróban számolva is milliárdos lehet az árvízkár Közép-Európában

Egyelőre a mentés a fontos, de több országban már kezdik felmérni a károkat.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 09:53 Adat, Élet

Vannak olyan országrészek, ahol több eső esett egy nap alatt, mint a megelőző három hónapban

Az ország nagy részén 24 óra alatt több csapadék hullott, mint a megelőző 30 napban, de voltak olyan mérőpontok, ahol az előző háromhavi mennyiséget is túlszárnyalta.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 15. 05:42 Élet, Vállalat

Tarthatatlan a helyzet a palackvisszaváltó automatáknál, lépnek a boltok

Sok pénzbe fog kerülni, de elkezdik kiköltöztetni a visszaváltó automatákat az eladótérből, már amennyiben tudják.

Fontos

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 16:27 Közélet

A VI. kerületi tiltás után a kormány is ráfordulna az Airbnb-szabályozás szigorítására

Országosan is szigorítás jöhet, a nemzetgazdasági miniszter szerint az Airbnb nem turisztikai, hanem lakhatási kérdés.

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 13:48 Közélet, Világ

Még mindig túl sokan dohányoznak, ezért újabb helyekről tiltaná ki az EU a cigarettát

Magyarországon 26 százalék volt tavaly a dohányosok aránya, az új szabályokat a hevített dohánytermékekre és elektronikus cigarettákra is kiterjesztenék.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 18. 10:13 Közélet, Vállalat

A Brazil Államkincstár a hatezer milliárdos magyar cég kötvényéről: ez csalás!

Az értékpapír nem érvényes és soha nem is létezett, a vele kapcsolatos bármilyen kereskedelmi vagy pénzügyi tranzakció illegális - írták a brazilok.