Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. augusztus 16. 11:02 Közélet, Vállalat

A mesterséges intelligencia is szerepet játszhatott a váci IBM-gyár bezárásában

A tárolószerverek gyártásának racionalizálásával indokolja az IBM, hogy bezárja váci gyárát, ahol 2022-ben mintegy 450 ember dolgozott, de 2021-ben még háromezres volt az állomány. A bezárást a magyar leányvállalat a Telexnek erősítette meg.

  • Az alkalmazottak augusztus végéig tudják meg, ki meddig maradhat és milyen végkielégítéssel távozhat. A cég közlése szerint vannak, akik otthonról dolgozhatnak majd más IBM-egységnél.

Miért fontos? Az IBM Data Storage Systems (IBM DSS) Vác környékén jelentős munkaadónak számított, és a felmérések szerint kiemelkedő volt az ott dolgozók elégedettségi szintje. Egy korábbi kiadvány szerint átlagosan 15 éve dolgoztak az IBM-nél.

  • A Vácon készülő tárolószerverek mintegy egymillió dolláros listaárról indultak. A cég világszerte exportált, aktívak voltak az egészségügyi, pénzügyi, biztosítási és légiközlekedési szektorokban még az utóbbi években, a felhőalapú szolgáltatások térnyerése mellett is.

Előzmények: Vácon 1996 óta gyártanak elsősorban a pénzügyi szektorban kedvelt vállalati tárolószervereket, nagy kapacitású háttértárolókat. A gyárat a most jogutód nélkül felszámolásra kerülő IBM DSS 2002 óta üzemeltette, akkor zárt be egyébként az IBM székesfehérvári merevlemezgyára is.

Számokban: a cég forgalmát tekintve is jelentős volt, 2022-ben 12,2 milliárd forint volt az árbevétele. 2021 végén kivált a cégből az IBM informatikai szolgáltató tevékenysége, a DSS-ben pedig maradt a hagyományos üzemeltetés és gyártás. A szétválást megelőzően a forgalom még 30 milliárd forint felett volt, éveken át milliárdos nagyságrendű nyereségek mellett.

Tágabb kontextus: A közelmúltban bezuhant a számítástechnikai termékek iránti globális kereslet és visszaesett az alkatrészpiac forgalma. Az IBM az elmúlt pár évben egyébként is a szolgáltatások és szoftverek felé mozdult.

  • A Világgazdaság korábban arról is írt, hogy az anyacég IBM nem fogja betölteni azokat a munkaköröket, amelyeket várhatóan átvehet a mesterséges intelligencia. A mesterséges intelligencia alapú képfeldolgozó és gyártáselemző rendszerek alkalmazása, vagy a távoli szakértői gyártástámogatás egyébként az elmúlt pár évben egyre inkább része lett a váci gyár működésének, miközben a dolgozók száma csökkent, bár a kettő nem feltétlenül függ össze.

Mi következik? A jövőben a második legnagyobb mexikói városban, Guadalajarában végzik el a tárolószerver-gyártás racionalizálását.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat gyár IBM Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.