Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. augusztus 16. 11:02 Közélet, Vállalat

A mesterséges intelligencia is szerepet játszhatott a váci IBM-gyár bezárásában

A tárolószerverek gyártásának racionalizálásával indokolja az IBM, hogy bezárja váci gyárát, ahol 2022-ben mintegy 450 ember dolgozott, de 2021-ben még háromezres volt az állomány. A bezárást a magyar leányvállalat a Telexnek erősítette meg.

  • Az alkalmazottak augusztus végéig tudják meg, ki meddig maradhat és milyen végkielégítéssel távozhat. A cég közlése szerint vannak, akik otthonról dolgozhatnak majd más IBM-egységnél.

Miért fontos? Az IBM Data Storage Systems (IBM DSS) Vác környékén jelentős munkaadónak számított, és a felmérések szerint kiemelkedő volt az ott dolgozók elégedettségi szintje. Egy korábbi kiadvány szerint átlagosan 15 éve dolgoztak az IBM-nél.

  • A Vácon készülő tárolószerverek mintegy egymillió dolláros listaárról indultak. A cég világszerte exportált, aktívak voltak az egészségügyi, pénzügyi, biztosítási és légiközlekedési szektorokban még az utóbbi években, a felhőalapú szolgáltatások térnyerése mellett is.

Előzmények: Vácon 1996 óta gyártanak elsősorban a pénzügyi szektorban kedvelt vállalati tárolószervereket, nagy kapacitású háttértárolókat. A gyárat a most jogutód nélkül felszámolásra kerülő IBM DSS 2002 óta üzemeltette, akkor zárt be egyébként az IBM székesfehérvári merevlemezgyára is.

Számokban: a cég forgalmát tekintve is jelentős volt, 2022-ben 12,2 milliárd forint volt az árbevétele. 2021 végén kivált a cégből az IBM informatikai szolgáltató tevékenysége, a DSS-ben pedig maradt a hagyományos üzemeltetés és gyártás. A szétválást megelőzően a forgalom még 30 milliárd forint felett volt, éveken át milliárdos nagyságrendű nyereségek mellett.

Tágabb kontextus: A közelmúltban bezuhant a számítástechnikai termékek iránti globális kereslet és visszaesett az alkatrészpiac forgalma. Az IBM az elmúlt pár évben egyébként is a szolgáltatások és szoftverek felé mozdult.

  • A Világgazdaság korábban arról is írt, hogy az anyacég IBM nem fogja betölteni azokat a munkaköröket, amelyeket várhatóan átvehet a mesterséges intelligencia. A mesterséges intelligencia alapú képfeldolgozó és gyártáselemző rendszerek alkalmazása, vagy a távoli szakértői gyártástámogatás egyébként az elmúlt pár évben egyre inkább része lett a váci gyár működésének, miközben a dolgozók száma csökkent, bár a kettő nem feltétlenül függ össze.

Mi következik? A jövőben a második legnagyobb mexikói városban, Guadalajarában végzik el a tárolószerver-gyártás racionalizálását.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat gyár IBM Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. március 1. 10:03 Közélet

Az új demográfiai adatok alapján vágyálom marad a kormány kedvenc arányszámának elérése

A születésszám július óta tartó visszaesése december és január között megállt, de a halálozások száma december után újra nőtt januárban.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.