Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. augusztus 7. 16:44 Vállalat

Orbán szövetségesét támogató üzletember vette meg a Demján Sándor által alapított Trigránitot

Száz százalékos részesedést szerzett a brnói székhelyű DRFG (David Rusňák Family Group) a Trigránitban, amelynek története 1995-ig nyúlik vissza, amikor Demján Sándor Gránit Pólus nevű cége elkezdte építeni a Bank Centert Budapest belvárosában. A Trigránit még további három cég összeolvadásával jött létre 1997-ben, és 2000 óta aktív Közép-Kelet-Európában.

Miért fontos ez? A vállalat elsősorban az amerikai típusú bevásárlóközpontok létesítéséről lett ismert Magyarországon és a régióban, hozzá fűződik például a Pólus Center és a Westend City Center, továbbá a Milleniumi Városközpont. 2013-ban már Zágrábtól Kolozsváron keresztül Poznańig számos különböző építkezés révén több mint 2,5 milliárd eurónyi beruházást valósított meg a cég.

  • Az ekkoriban Demján Sándorhoz kötődő Trigránitot Kelet-Európa egyik vezető ingatlanfejlesztőjeként tartották számon, aminek jelentős részét 2015-ben az amerikai TPG-nek adta el az üzletember 600 millió euróért, ami vetekedett a magyar ingatlanbefektetési piac e tranzakción kívül értékével a Portfolio szerint.

Előzmények: a Trigránit ismét gazdát cserélt 2018-ban, Demján halálának évében, amikor a TPG-t egy közép-európai régióra specializálódott ingatlanbefektetési vállalat, a Revetas váltotta. A tranzakció részletei nem kerültek nyilvánosságra, az értékével kapcsolatban a 300 millió eurós becslés olvasható a PERE című nemzetközi szaklapban.

Alulnézet: számos vagyonelem maradt ki a 2015-ös tranzakcióból, amelyeket azóta a Gránit Pólus kezel. Ide tartozik többek között a Westend, a Művészetek Palotája és a Papp László Budapest Sportaréna is. A Gránit Pólust Demján Sándor és közvetlen munkatársai többségi, Csányi Sándor kisebbségi tulajdonosként jegyezték Demján halála előtt.

  • Egy 2020-as tranzakció nyomán tovább nőtt Demján Sándor örököseinek részesedése a Gránit Pólusban, amelyet a Forbes tavaly az ötödik legértékesebb magyar családi cégként rangsorolt, 154,2 milliárd forintra értékelve.

Felülnézet: ellentmondásos üzletemberként tartják számon David Rusňákot Csehországban, akinek anyósa, Alena Schillerová 2017 és 2021 között volt Andrej Babiš kormányának pénzügyminisztere. Rusňák támogatója a Babiš által 2011-ben alapított ANO pártnak, amely csatlakozott a Fidesz által alapított Patrióták Európáért tömörüléshez az idei EP-választások után.

Mi várható? A Trigránit megtartja az eredeti márkanevet és a vezetőséget, valamint folytatja az eddig leszerződött beruházásokat a tranzakcióról szóló sajtóközlemény szerint. Elképzelhető továbbá, hogy végül a DRFG tagozódik be a Trigránit – illetve újabban TriGranit – brand alá a cég Portfolio által megkérdezett menedzserei szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre látványosabban törnek be Magyarországra a cseh szupergazdagokVezető szerepük van a magyar mezőgazdaságban, a budapesti lakások fűtésében és a távközlésben a Telenor révén. Melyek a legnagyobb cseh cégek Magyarországon?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Andrej Babis Demján Sándor drfg felvásárlás ingatlanfejlesztés trigránit Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Avatar
2024. október 23. 05:24 Pénz, Vállalat

Kamatmentes hitelt nyújtottak a gázfogyasztók az MVM-nek, akaratukon és tudtukon kívül

A gázártámogatási rendszer 2022-es változásához kapcsolódva módosították az átalánydíjas elszámolást, így több milliárd forint kamatmentes hitelhez jutottak.

Stubnya Bence Torontáli Zoltán
2024. október 21. 05:40 Élet, Vállalat

Miért nem kerülnek utcára azok a magyar dolgozók, akiknek a munkáját átveszik a robotok?

Csökken a munkaerőhiány, de még mindig megvédi a dolgozókat az elbocsátástól. Sok cég akkor sem épít le, ha automatizál vagy romlanak a kilátásai.

Vermes Nikolett
2024. október 20. 05:27 Élet, Vállalat

A magyar piactér, amely nem akar versenyezni a Temuval, mégis sikeres

A Meska kézműves-design online piactér is érzi az óriások nyomását, de az alapító bízik abban, hogy az egyedi termékekre megmarad a kereslet.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 22. 16:14 Adat, Pénz

Nem lassulhat sokat az idei gyors béremelkedés, hogy időre meglegyen az egymilliós átlag

Orbán Viktorral szemben Nagy Márton csak 2028-ra ígéri a bűvös szám elérését, ám még így sem lesz könnyű ennek fedezetét kitermelniük a cégeknek.

Jandó Zoltán
2024. október 22. 11:52 Adat, Közélet

Akkor is nőne az Airbnb-adó Budapest belső kerületeiben, ha önálló városok lennének

Azokon a településeken emelkedik a rövidtávú lakáskiadás adója, ahol a vendégéjszakák száma meghaladja az évi kétmilliót. Ilyen város csak egy van Magyarországon: Budapest.

Stubnya Bence
2024. október 22. 06:03 Közélet

Gazdasági antidepresszánssal állítaná meg Magyar Péter előretörését a Fidesz

Nem véletlen, hogy a kormány nemrég bemutatott gazdasági akciótervének egyik fő fókusza a jövedelmek vásárlóerejének növelése és a lakhatás lett.