Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, utoljára Ukrajna orosz lerohanása után volt hasonlóan nagy csökkenés.

Mi történt? Közzétette a GKI Gazdaságkutató szokásos, az EU támogatásával készülő konjunktúrafelmérésének havi eredményét, eszerint bő 9 ponttal csökkent a fogyasztói bizalmi index.

  • Februárban a lakosság mind az elmúlt 12 hónapban tapasztalt pénzügyi helyzetét, mind a következő 12 hónapra vonatkozó pénzügyi kilátásait erősen romlónak értékelte januárhoz képest.
  • A nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető saját pénz megítélése is kedvezőtlenebb lett.
  • Jóval kedvezőtlenebbnek látták az ország következő 12 havi gazdasági helyzetét is a válaszadók.
  • Az inflációs várakozás viszont valamelyest csökkent az év első hónapjához képest, és az emberek kevésbé tartanak a munkanélküliségtől, mint januárban.

Miért fontos ez? A kormány jelentős részben a fogyasztás növekedésétől várja a gazdasági növekedés elindulását idén a tavalyi recesszió után.

  • Ahogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter több írásában és nyilatkozatában utalt rá, ehhez ki kell mozdítani az embereket a fogyasztással kapcsolatos óvatosságukból.
  • A GKI adatai szerint ez jóval nehezebb lehet, mint ahogyan a januári adatok alapján tűnt.

Igen, de: a februári visszaesés ellenére az index értéke belesimul a közel másfél éve tartó pozitív trendbe. Vagyis ha ütemváltás nem is történt pozitív irányba, de a pozitív trend sem tört meg.

Felülnézet: mint a grafikonon látszik, az üzleti várakozások csak hibahatáron belül változtak. A lakossági index azonban így is 3 ponttal lehúzta az összesített konjuntúraindexet. Ezzel lényegében visszatért az év végi szintjére.

  • A csökkenő pályán lévő infláció kilátásainak szempontjából jó hír, hogy a cégek áremelési tervei valamelyest enyhültek.
  • A gazdálkodási környezet kiszámíthatóságával kapcsolatos vélekedés 13 havi mélypontra esett vissza.

Tágabb kontextus: a kormány által remélt 3,6-4 százalékos gazdasági növekedésre leselkedő másik veszély a magyar export külpiacainak gyengélkedése.

  • Ahogy korábban Nagy Márton megjegyezte, ez főleg Németországot jelenti, ahol a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 42,3 pontra csökkent februárban a januári 45,5 pontról, pedig az elemzők emelkedést vártak.

Mi következik? A kormány által remélt gazdasági növekedés még inkább az olcsó és kedvezményes hitelek elérhetőségétől függhet idén.

  • Az ebből a szempontból is fontos jegybanki alapkamatot szinte biztosan tovább csökkenti kedden az MNB a mostani 10 százalékos szintről, de elképzelhető, hogy továbbra sem olyan ütemben, mint ahogyan a nemzetgazdasági miniszter szeretné.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Fidesz-kormányok harmadik recessziója lett a tavalyiA vártnál jóval rosszabb lett a gazdaság tavaly év végi teljesítménye, ami rontja az idei kilátásokat is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gazdasági növekedés gki infláció konjunktúra konjunktúramutató nagy márton Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.

Stubnya Bence
2024. május 8. 10:13 Közélet, Vállalat

Folytatódnak az áremelések, amik miatt megorrolt a bankokra és a telekomcégekre a jegybank

Átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe idén a nagyobb bankoknál nyitható egyszerűbb számlák tavalyhoz képest.