Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. február 17. 17:12 Élet, Vállalat

Mások számára is tanulságos lehet a Telekom kudarca a négynapos munkahéttel

Nem vezeti be a Magyar Telekom a négynapos munkahetet, a 2022 júniusában indított teszteket idén február végén lezárja – tudatta pár napja a távközlési vállalat.

Miért fontos ez? A teszt, amelyről az indulása után fél évvel mi is részletesen írtunk, komplexitásában és méretében is jelentős volt még nemzetközi szinten is, és jól kihozta azokat a körülményeket, ami miatt végül nem lehetett belőle általános vállalati gyakorlat.

Számokban: a cég másfél év alatt 300 alkalmazottat vont be a kísérletbe, különböző területekről. Az érintettek bére és a velük szemben támasztott teljesítményelvárások nem változtak, vagyis lényegében azt vizsgálták, hogy négy nap alatt fel lehet-e pörgetni a hatékonyságot úgy, hogy öt napra való munkát el lehessen végezni.

  • Az eredményeket több mint 100 kérdőív és majdnem 50 mélyinterjú alapján értékelték.

Felülnézet: a fejlett gazdaságokban a négynapos munkahét az elmúlt évek egyik legfelkapottabb vállalatmenedzsment témája lett, elsősorban azért, mert ha sikerül a hatékonyságot javítani, akkor a háromnapos hétvége a munka és magánélet közötti egyensúly nagyfokú javulását ígérné a vállalati teljesítmény romlása nélkül.

  • Bár világszerte nagyon sok kísérlet indult már, a jól használható, megalapozott tudományos eredményeknek még híján vagyunk, erről korábbi cikkünkben részletesen is írtunk.

Alulnézet: a négynapos munkahétnek a munkavállaló szempontjából is sok formája lehet, például járhat a fizetés csökkentésével vagy az egyes munkanapokra eső munkaidő növekedésével is, de e változók kombinációja is lehetséges.

  • A munkavállalók a tapasztalatok szerint kezdetben túlzottan sokat várnak a tesztektől, a cégek felsővezetői pedig túlzottan pesszimisták az eredményekkel kapcsolatban, idővel azonban a két szélsőség közeledik egymáshoz.
  • A Telekomnál 2022 novemberében még rendkívül ígéretesnek nevezték a kísérlet addigi eredményeit, most azonban azt közölték, hogy nem tudnak egy olyan megoldást kialakítani, amely egységesen mindenki számára elérhető lehetne.
  • A tesztben résztvevők kisebb része ugyanis jól megoldotta az átálláshoz szükséges hatékonyságnövelést, a többség azonban nem tudta ezt meglépni, mert vagy a munka jellege, vagy az érintett élethelyzete ezt nem tette lehetővé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKomoly kutatás indult Magyarországon a négynapos munkahét hatásairólHatékonyabbak leszünk tőle? Kevesebbet fogyasztunk feleslegesen? Egy magyar kutatócsoport mostanában kezdett átfogó kutatásba a témában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat munkavállalók négynapos munkahét Telekom Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.