Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. június 5. 16:27 Élet, Vállalat

Vennél olyan olcsó gyémántot, ami laborban készült?

A drágakő-iparban elég nagy horderejű bejelentésnek számít, hogy a világ vezető gyémántkereskedője végre úgy döntött, belép a mesterséges gyémántok piacára is. A De Beers egy új vállalatot alapított, hogy még véletlenül se keveredjen a fejekben az “igazi” vagyis a természetből bányászott, és az iparilag előállított, azaz mesterséges gyémánt.

A Lightbox márka alatt olyan drágaköveket forgalmaznak majd, amelyekből egy negyedkarátos csak körülbelül 50 ezer forintba fog kerülni. Ez arra utal, hogy a gyémántkészítés technológiája az elmúlt évtizedek kutatómunkájának köszönhetően most jutott el arra a szintre, hogy a világpiacot el lehessen árasztani az olcsóbb darabokkal.

Mivel a gyémánt csak szénatomokból áll (egy bizonyos, speciális elrendezésben), elvileg egyáltalán semmilyen különbség nem lehet a bányászott és a laborból származó gyémánt között. Tulajdonképpen szabad szemmel látható módon nincs is. Ám ennek ellenére nem fogják bezárni a bányákat, mert a természetes és a mesterséges között a vevők mindig különbséget fognak tenni, és ebben óriási üzlet van.

Azt már 1954 óta tudjuk, hogy gyémántot laborban is elő lehet állítani. A General Electric kutatóinak ekkor sikerült létrehozni azt az irtózatos nyomást (a körülöttünk lévő hétköznap érzékelhető légköri nyomás 50-60 ezerszeresét), amelyen egy széntartalmú vegyület 1300-1600 fokon elkezd gyémánttá alakulni. Később mások kifejlesztettek egy másik módszert is, amely leginkább a műanyagok gyártásához hasonlít. Ebben a szénatomokat rétegről rétegre építik egymásra. A De Beers-nek ezt sikerült olyan alacsony költségszintre vinnie, amelynek köszönhetően elindítja a tömegtermelést.

A mesterséges gyémántszemeket egyébként az iparban régóta széles körben használják különféle vágó- és csiszolóeszközökben, de olyan gyémántokat gyártani, amelyekből ékszerek készíthetőek, nehezebb. Pedig utóbbi a nagyobb üzlet: míg az ipari gyémántok világpiacának mérete évi 20 milliárd dollár körül mozog, az ékszeripari kövek forgalma 140 milliárd dollár.

Ráadásul, ha a mesterséges (ékszer)gyémántok olcsóbb verziói elárasztják a világpiacot, akkor elképzelhető, hogy az igaziak még értékesebbé válnak. Bár a kettő között szabad szemmel nem lehet különbséget tenni, az érzékeny műszerek számára néhány apróság könnyen elárulhatja a kő származását. Laborkörülmények között ugyanis a gyémántkészítés alacsonyabb hőmérsékletre vihető, ha bizonyos fém katalizátorokat használnak, és ezt gyakran megteszik, mert így olcsóbbá és technológiailag egyszerűbbé válik a gyártás. Ezeknek a fémeknek azonban nyomai maradhatnak a végtermékben is. Bár a természetes gyémántok képződésének helyét és pontos módját nem tudjuk megvizsgálni, mert nincs műszerünk, amit le tudnánk ereszteni legalább 150 kilométeres mélységbe, a bányászott gyémántok a feltételezések szerint nem fémek jelenlétében jöttek létre.

A drágakövek keletkezési idejét 100 millió, vagy akár milliárd években lehet mérni, ezzel szemben a mesterséges előállítás nem csak villámgyors, de van egy kereskedelmi szempontból nem elhanyagolható másik előnye is: a gyártás során adalékokkal a színét is lehet befolyásolni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.