Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. január 12. 13:18 Közélet

A Postabank bedőlésének évében volt olyan durva az infláció, mint tavaly

A kilencvenes évek végét idéző szintre futott fel tavaly az infláció, ami már csak azért is fontos, mert a nyugdíjemeléstől kezdve bizonyos állampapírok kamatozásáig sok szempontból meghatározó. Biztató jel mindenesetre, hogy decemberben folytatódott az infláció lassulása.

Számokban: decemberben 5,5 százalékkal, 2023-ban átlagosan 17,6 százalékkal nőttek az árak, az előző évi adatokhoz képest. Utoljára ilyen magas 1997-ben volt, abban az évben dőlt be a Postabank is, miután egy pánik miatt a betétesek tömegesen kezdék el kivenni a pénzüket a pénzintézetből.

 Tavaly az élelmiszerek és a háztartási energia árai több mint ötödével növekedtek az előző évhez képest, ami azért igazán fájó, mert már 2022-ben is húsz százalékot meghaladó ütemű drágulást mutattak ezek a kategóriák.

  • A háztartási energia esete különös, ugyanis a vezetékes gáz decemberben az egy évvel korábbi szinthez képest 29,6 százalékkal, a novemberi árnál 2,8 százalékkal lett olcsóbb, noha 2022 nyara óta nem változtak a lakossági energiaárak. A paradoxon az Eurostat figyelmét is felkeltette az ősszel.
  • A KSH magyarázata szerint az alacsonyabb és magasabb díjszabás alapján fizetett összegeket átlagolja attól függően, hogy mennyi fogyasztás esik az egyes díjsávokba. Az MVM budapesti talajhőmérsékleti adatainak átlaga 2022 decemberében 8,7 Celsius-fok volt, míg egy évvel később valamivel hidegebb, 8,2 Celsius-fok.
  • Kérdés, hogy ez a hőmérsékletkülönbség és a lakosság alkalmazkodása a rezsiköltségek új rendszeréhez (például szigeteléssel, korszerűbb fűtőberendezésekkel vagy a lakás hőmérsékletének csökkentésével) indokolja-e a közel 30 százalékos árcsökkenésre vonatkozó inflációs adatot.

Mi várható? Az árindex függvényében alakulnak például a nyugdíjak, amelyek tavaly két lépcsőben, összesen 18,5 százalékkal emelkedtek, az idei évre egyelőre hat százalékos emelést jelentett be a kormány. Az inflációkövető állampapírok 25 bázispontos kamatprémiumot fizető sorozata végül is 18 százalék alatti kamatot ad a tavalyi év után.

  • Számos szolgáltatás díja is jellemzően követi az inflációt, tavaly például inflációkövető díjkorrekciót vezettek be a telekommunikációs vállalatok, és az augusztusi pénzromlás szerint alakulnak az autópályadíjak is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet fogyasztói árindex infláció KSH nyugdíj Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.