Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. január 8. 13:19 Élet

Elmozdult a mélypontról a kiskereskedelem, de drasztikus változásról nem beszélhetünk

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kiskereskedelem 2023. novemberi forgalomról szóló összegzését. Bár vannak biztató jelek, úgy tűnik, hogy trendszerű javulás még várat magára

Miért fontos ez? Hosszabb idő után először okozott pozitív meglepetést a kiskerforgalom volumene, bár a bővülés még igen csekély mértékű.

Számokban: 2023. novemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Ugyanakkor a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8%-kal nőtt az előző hónaphoz viszonyítva. 2023. január–novemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 8,7%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

  • Virovácz Péter, az ING elemzője szerint robbanásszerű bővülésről, az élelmiszer-fogyasztás drasztikus beindulásáról aligha beszélhetünk
  • A pozitív változás egyelőre csak a hónap-hónap összehasonlításban látszik, éves szinten még mindig erős minuszban van a kiskerfogalom volumene.

Háttér: Az adatokból látszik, hogy a gazdasági nehézségek miatt milyen termékcsoportok iránt csökken legjobban a kereslet. 

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 0,6 százalékos esést láttunk, értelemszerűen a napi betevőt mindenki próbálja lehetőleg megvásárolni
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,9 százalékos a csökkenés 
  • A rekorder továbbra is az üzemanyag-kiskereskedelem, ahol 21,4 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Ezek az adatok az előző hónaphoz képest jobb képet festenek, ez részben köszönhető például a Black Friday-nak is, de Virovácz Péter felhívta a figyelmet arra, hogy “egy fecske továbbra sem csinál nyarat, hiszen a nem élelmiszer-kereskedelmi terület összértékesítési volumene még mindig elmarad a 2021. évi teljesítményszinttől, vagyis a változás iránya pozitív, de óriási lemaradásról beszélhetünk a historikus adatokhoz képest.”

Mi várható?  Az, hogy pozitív irányba történt elmozdulás, mindenképpen jó jel, valamint nem hagyható figyelmen kívül az, hogy lassan ugyan, de elkezdenek nőni a reálbérek is. Ugyanakkor az ING elemzője szerint a háztartások először majd az utóbbi másfél évben elégetett tartalékaikat töltik fel újra, a fogyasztás csak ezt követően indulhat el a növekedési pályán.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet élelmiszer forgalom gazdaság infláció kiskereskedelem KSH Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.

Stubnya Bence
2024. május 8. 10:13 Közélet, Vállalat

Folytatódnak az áremelések, amik miatt megorrolt a bankokra és a telekomcégekre a jegybank

Átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe idén a nagyobb bankoknál nyitható egyszerűbb számlák tavalyhoz képest.